onsdag 20 april 2011

Dalai lama, aborter, homosexualitet och tsunamin

I Kristianstadbladet skriver Bengt Göransson att det är obegripligt att IM kallar Dalai lama medmänsklig p g a hans syn på homosexualitet, aborter och tsunamin.


Vi har svarat Kristianstadbladet, men det fantastiska med bloggen är att här bestämmer man själv hur långt man kan skriva. Så låt oss då ta den här frågan ordentligt. Vi är också transparenta, men i snabba små soundbites kan du nog knappast förklara vad som sker när en av världens knep
igaste och äldsta trosriktingar möter det moderna västerländska samhällets allra mest minerade debattfält.
















Under den senaste veckan har flera stora tidningars ledarsidor tagit samma spår - DN, Expressen, m fl. När media känner att Dalai lama hyllas för mycket, att han måste ner från sin piedestal, så är detta de frågor man tar fram. Ibland även att han mottagit stöd från CIA, men det är en ickefråga i Sverige. Ofta är detta frågor man ta
r upp utan att faktiskt kolla vad han sagt, eller faktiskt - som i detta fall - ta chansen att fråga honom direkt. Utmana honom. Han är transparent, han skulle svarat, men det gjorde ingen.

Kanske vågar man inte utmana honom. Kanske är det tryggare att slänga skit från ledarplats.
Kanske förstår man inte hur tibetansk buddhism fungerar och är rädd att man inte skall begripa svaren man får.

MEDMÄNSKLIGHETEN VAR I SVERIGE

För oss på Individuell Människohjälp råder det ingen som helst tvekan att Dalai lama, för oss och för miljoner människor runtom i världen, är en av världens allra främsta språkrör för humanism, tolerans och medmänsklighet. Vi delar många av hans värderingar avseende ickevåld, demokrati och mänskliga rättigheter.

Dalai lama för IM är en partner. Hans strävan att ge en bättre levnadsstandard åt tibetanska

flyktingar och stärka deras rättigheter är själva grunden till vårt samarbete. Hans tibetanska exiladministration är en tolerant, humanistisk, demokratisk och icke-diskriminerande partner. Och de

är ett utmärkt exempel på hur bra bistånd med en bra partner kan göra skillnad. Därför besökte han IM.


TIBETANSKA SAMHÄLLET

Tibetaner i allmänhet är konservativa i sin syn på frågor som homosexualitet och abort - något de delar med samhällen runtomkring i Syd- och Östasien. Dalai lama är snarast den kanske liberalaste och toleranta rösten i detta tibetanska sammanhang. Kom ihåg att han till exempel försöker iföra demokrati "mot deras vilja" - de vill ha Dalai lama som ledare, han säger att de behöver demokrati.


















Dalai lamas "demokratisering uppifrån" började med införandet av demokrati i exilen i början av 1960-talet. Här, exilparlamentet i Dharamsala. Foto: Erik Törner/IMs bildarkiv (besök på Flickr).


Dalai lama försvarar homosexuellas rättigheter och fördömer i hårda ordalag våld, diskriminering och förföljelser av homosexuella. Abort menar han är en fråga hans religion generellt anser är fel, men öppnar för att det är en fråga där hans kultur och religion kanske måste lära sig mer och tänka om. Och att det bör bedömas från fall till fall då en generell regel om abort idag är svårt.


Svartvitt? Nä, aldrig när det kommer till Dalai lama.


SKYLL ER SJÄLVA NI SOM LIDER!

Göransson skriver att Dalai lama sagt att tsunaminoffren får skylla sig själva.


Tänk nu lite innan ni ger er i kast med denna lilla mening. För det första, om ni inte var ute efter att riva ner Dalai lama från någon piedestal och därmed fick en bra mening att använda, tror ni verkligen att Dalai lama inte känner med, ger stöd till, ber för och förtvivlas av lidandet efter tsunamin eller Haiti eller Japan? Att han tycker dessa länder, dessa människor, skall lämnas åt sitt öde för de får skylla sig själva? Nonsens.


Hela hans gärning är en kamp mot mänskligt lidande. Men han är ju buddhist! Liksom alla världens buddhister och hinduer – sammanlagt är detta kanske 1,5 miljarder människor – tror han på reinkarnation. Att detta liv är kopplad till tidigare liv och kommande liv. Att säga att man får ”skylla sig själv” är en närmast medveten distortion av vad reinkarnation är. Lidande i detta liv har en koppling till tidigare liv, det anser alla buddhister och hinduer. Att dåligt handlande har effekter på vårt liv - även detta liv - tycker oerhört många människor även utanför dessa trosinriktningar.





















I själva verket en demon? Foto: Erik Törner/IMs bildarkiv (besök på Flickr).


Skall vi verkligen förstå måste vi också beakta att tibetansk buddhism och all mahayanabuddhism dessutom en syn på reinkarnation som menar att karma delas, att karma är kollektivt, att lidande skapas av en gemensam dålig karma från tidigare reinkarnationer. Så vad han isåfall menar är vi, världens alla kännande varelser, får skylla oss själva för tsunamin p g a tidigare gärningar.


Menar vi då från en svensk horisont att det inte finns några buddhister eller hinduer som kan kallas medmänskliga så ger jag snart upp hoppet om religiös harmoni.


FRÅGA HONOM!
IM delar inte allt Dalai lama står för, och tycker nog inte heller det är vi, IM, som skall svara på vad Dalai lama anklagas för. Dessutom anklagas han delvis via hörsägen då det inte är någon som verkligen förklarar hans och den tibetanska buddhismens position.

Det har gjort oss förbryllade att de tidningar som på ledarsidor gick till hård attack mot Dalai lama inte tog chansen att ställa dessa frågor till honom. Vi har arrangerat flera pressträffar. Då frågade pressen vad vänskap är, hur man blir lycklig och hur man uppnår harmoni. Hade man då frågat honom om aborter och homosexualitet hade man fått ganska klart för sig att Dalai lama inte är en
taliban, att tibetanska samhället inte har antiabortlagstiftning, att han aldrig propagerar för intolerans av homosexuella.


Och man hade fått ganska klart för sig att dessa frågor, liksom frågor om våld och krig, inte är svartvita för Dalai lama och buddhismen. Men ingen tog denna chans och ingen lät den anklagade svara.

Och för vad det kan vara värt så delar inte IM Dalai lama och den tibetanska buddhismens åsikter i alla frågor. Förstås.















Potalapalatset. Ett monument över den mycket speciella kulturella och religiösa kontext från vilken Dalai lamorna kommer. Världens mest extrema teokrati är ett av många epitet som givits det gamla Tibet. Foto: Erik Törner/IMs bildarkiv (besök på Flickr)

Men vi är ju inte naiva i mötet med varken Dalai lama som partner eller partners från södra Afrika, Centralamerika eller Mellanöstern. Självklart delar vi inte alla åsikter. Tibetansk buddhism är en gammal, i många avseenden stockkonservativ, religion. Att dess ledare skulle tycka exakt som vi gör vore förstås konstigt, och varför måste han göra det för att vi skall kunna se honom som en förebild?

LÄS OCH LÄR SJÄLVA

Det bästa vi kan göra är att uppmana alla som läser det här att själva söka på internet och få reda på vad Dalai lama faktiskt sagt om aborter och homosexualiltet. Om det inte är ganska komplicerad. Om han förbjuder, straffar, förföljer eller diskriminerar. Och om det isåfall gör att alla andra aspekter av hans gärning därmed ogiltigförklaras.Det är ju dessa aspekter som han faktiskt själv aktivt och idogt försöker påverka människor i, det är inte i abortfrågan eller homosexualitet.



--Vid pennan för IM,

Erik Törner, Individuell Människohjälp

/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

söndag 17 april 2011

Dalai lama och Operation Dagsverke




Jag vill inte gradera de utfrågningar av Dalai Lama som jag varit med om under tre dagar, men den som Viktor Åberg ledde idag är definitivt en av de bästa.

Jag tror Viktor var den som kunde komma till tals mest och få till flest frågor av alla som intervjuat. Dessutom var många av frågorna skarpare än vad jag hört vid de övriga intervjuerna. Exempelvis frågan om hur dialogen med Kina ser ut nu. Dalai Lama redogjorde för dialogen alltsedan flykten och gjorde tydligt att läget definitivt försämrats efter 2008.

Det är så intressant att den unga generationen är de som ställer de kritiska frågorna. Det lovar gott för framtiden. Lycka till alla som kommer att arbeta med Himalayaprojektet inom Operation Dagsverke.

--Vid pennan för IM,

Bo Paulsson, Generalsekreterare

/ Mer om IMs arbete med Operation Dagsverke på www.manniskohjalp.se/operationdagsverke

Då har Dalai lama åkt

Så är då helgen med besök av Dalai Lama över. Jag själv, och jag tror alla, som mött honom under besöket är uppfyllda av hans budskap. Hans förmåga att skapa trivsel och trygghet kombinerar han med att vara tydlig i att det får oss själva vi måste utgå då vi vill förändring.

För mig blir det uppenbart att de grundläggande värden vi inom IM lyfter fram är centrala i det budskap Dalai Lama har.

Vi måste frigöra vår inre styrka för att därifrån arbeta oss utåt och det är i mötet med människor som utveckling och förändring sker.

Det har varit dagar fyllda av energi liksom att hela tiden kolla klockan så att det tajta programmet inte ska spricka. Dalai Lama själv tar det hela med ro, värre är det med hans entourage som då och då blir aningen nervösa då Dalai Lama inte vill sluta utan talar vidare.

Jag vill tacka alla som på olika sätt bidragit till att alla tre dagarna med späckat program fungerat till 100%. Det beror på väl genomförd planering och många villiga när allt går av stapel.

Tack alla anställda och volontärer som sett till att allt fungerat. Det är alltid stort att få företräda IM och känslan av stolthet för vad vi tillsammans åstadkommer för människor i utanförskap blir än större en sådan här helg. En stor eloge till er alla.

Låt oss nu ta vara på alla de kontakter som skapats och all den publicitet vi fått under dagarna med Dalai Lama. Ibland kan det kännas slitet att använda uttrycket ”vi gör skillnad”, och vi kan fundera på hur vi når ut. Här råder ingen tvekan. Tänk bara att 800 följde vår egen livesändning från Arenan i Lund, och då har vi ännu inte fått Aftonbladets tittarsiffra.

Nu tar vi vara på den inspiration vi fått under helgen och bär den med oss.

Tack alla.

--Vid pennan för IM,

Bo Paulsson, Generalsekreterare.


/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Elever mötte Dalai lama

240 elever från 64 skolor från hela Sverige fick möta Dalai lama i stadshallen i Lund.
Eleverna är engagerade i Operation Dagsverke och kommer samla in pengar till IMs utbildningsprojekt i Indien och Nepal. 6000 elever i Himalaya kommer få en bättre skola tack vare elevernas engagemang.

Dalai lamas inflytande över utbildningsfrågor för skolor och elever IM arbetar med i Himalaya är stort. Organisationen han leder är en för IM viktig partner för att kunna bekämpa fattigdom i regionen. På plats fick han svara på elevernas frågor.



Några elever hade turen att få ta i hand.



Dagen började med ett välorganiserat insläpp som fungerade bättre än en schweizisk klocka. Det märktes att dagens funktionärer var IMare. Sara Andersson, vår praktikant, som var vår insläppsgeneral hade gjort ett fantastiskt förarbete.
Läs hennes tankar i IM-praktikantbloggen



"Obligatorisk" plåtning framför Dalai lama affischen.



Spänd förväntan och en stämning man nästan kunde ta på.



I garderoben var det hög stämning trots hanterandet av över 350 jackor. Olof, Leo och Josefin höll stämningen uppe.



Så kom han då äntligen, med Bo Paulsson vid sin sida (IMs generalsekreterare).



Hans avväpnande skratt är svårt att undkomma, och så var isen bruten!



Hans förmåga att skapa kontakt med sin publik är stor.





Engagemanget fullkomligt forsar ur Dalai lama och det är svårt att inte inspireras av hans otroliga karisma.





Viktor Åberg lotsar sig tappert fram i intervjun trots Dalai lamas mångordighet. Stora frågor och intressant kuriosa blandas. Viktor var mycket hjälpt av de frågor eleverna skickat till honom i förväg.

Viktor -Om du inte varit Dalai lama vad skulle du velat jobba med då?
Dalai lama -Busschauför, eller något där jag får använda skruvmejslar



Frågor till Dalai lama kom inte bara från elever i Sverige. Choekyi Dolma som går i klass 5 på Dekyilingskolan i Indien fick ställa sin fråga genom en förinspelad video.


IM överlämnade en rykande färsk bok riktad till pedagoger i Indien och Nepal. Positiva pedagogiska metoder för att minska fysisk och psykisk bestraffning i klassrummen.

Dalai lama fick också ett brev från Pema Lhamo, huvudpersonen i årets kampanjfilm för operation dagsverke som vi lovat lämna över.



Tror det kan ha varit första gången Dalai lama signerade sin stol. Stolen som är skänkt av Norrgavel kommer auktioneras ut och pengarna går till Operation Dagsverke.



Så ser hans autograf ut!



Artigt farväl till den excellenta intervjuaren.



Han måste gillat att hänga med eleverna, han hade svårt att slita sig från arrangemanget trots att ett annat arrangemang väntade på honom.



Men så kom han iväg till slut.



Att förse över 300 deltagare med mat och dricka är ingen baggis men det gick som smort. Annika Oskarson fyller här på med dricka och mackor, det gick i väldig fart. Dricka och frukt sponsrade Malmborgs i Lund oss med, det är vi glada för.





Sen var det dags för workshop där diskussionerna handlade om frågor som:
Hur ser vi på fattigdom? Går pengarna fram? Hur samlar man in pengar?



Mycket tänk=mycket kaffe!


Avslutningsvis pratade IMs handläggare för Asien Janusz Lipinski och IMs regionchef Wangchuk Gualpo (som var på besök från Indien) om hur arbetet börjat med att få igång projekten som eleverna samlar in pengar till.


Då var det bara städningen kvar, det gick snabbt med så många fantastiska funktionärer, det schweiziska urverket gick oklanderligt hela vägen i mål.

Det är sällan man kan gå till sängs så nöjd som idag. 240 leende från nöjda och stolta elever är en fantastisk belöning.

/Text och bild Dick Svedenborn
Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

lördag 16 april 2011

Dalai lama hos IM

Hej alla bloggläsare,

De här dagarna på IM är ju så hektiska att vi knappt hinner andas, knappt tänka efter, knappt skriva blogg...

Så borde det inte vara förstås. Men med så många förfrågningar från media, allmänhet, Dalai lamas egna kontor, och hans globala följe av fans,
så är det sannerligen mycket som skall göras.

Vad bra det har gått!


















Det är ett och ett halvt år sedan nu jag, Bo Paulsson, Wangchuk Gyalpo och Andreas Nilsson träffade Dalai lama i New Delhi. Då lämnade vi över inbjudan till Sverige (se bild ovan).

Jag minns hur lång tid han tog på sig att läsa det där brevet från vår ordförande, hur tyst han var, hur när han började prata sade stilla.

"Jag kom nyss tillbaka från ett besök i Taiwan. I Kina var de upprörda och kallade mig bråkmakare. Att jag bara ställer till med problem."

Paus.

"Så jag kommer gärna till Sverige och ställer till med lite bråk!", sade Hans Helighet den Fjortonde Dalai lama, fredspristagare, och brast ut i sitt karakteristiska garv.

"Självklart kommer jag!" sade han sedan. Och då var det klart, eller? Nä inte riktigt... Sedan dess har vi jobbat. Planerat, bytt dagar, planerat igen, bytt dagar igen, och volontärer, anställda, partners - alla har fått ha tålamod, alla har fått bita ihop och alla har jobbat så hårt att känslan idag, ikväll, närmast kan liknas vid någon slags tomhet.

Åtminstone sade några av de kollegor jag pratade med efter avslutat evenemang i Färs och Frosta Sparbank Arena i Lund idag ungefär så. De var trötta, och lyckliga. Publiken var lycklig. Alla log.





































Precis samma effekt hade evenemangen i Stockholm under fredagen. Folk log, var glada. Vi var fokuserade och stressade, säkerhetspersonal lite förbluffade över spontaniteten och direktheten hos Dalai lama - men i övrigt var det idel leenden. Folk skrek ut i luften när de såg honom. Andra grät. Men de flesta bara log ett sånt där fånleende som man inte blir av med.

Fantastiskt.

Johan Wester skötte sig utmärkt. Och Mark Levengood igår, fredag, likaså. Både fick de lära sig att de verkligen - verkligen - inte var i fokus dessa kvällar. För Dalai lama är van vid att prata, att folk lyssnar och vill höra. Och han är grundlig i sina svar. Han förklarar, tar en anekdot, och en till. Och han är väldigt rolig. Så om hans utfrågare varit nervösa över vad de skulle säga så hann de inte säga så mycket.


















Tack alla som hjälpt till så här långt. Tack alla volontärer. Tack alla givare. Kom ihåg att Dalai lama är här för att han får stöd, för att vi tillsammans gör saker för det tibetanska folket som utan pengar - utan gåvor - inte hade varit möjligt.

Själv kan jag inte pusta ut alls. Jag är nervös och aningen speedad. Imorgon bitti intervjuar jag Dalai lama. Jag kanske inte får mer än 20 minuter. Men det är mer än de flesta får och jag får liksom inte börja stamma. Eller bli sjuk inatt.

Men han är ju bara en vanlig munk så det blir nog bra.


Jag har fotat från höften kan man säga - on-the-run. Vi har haft officiella fotografer med fullständig access och dessa bilder kan vi också presentera så småningom. Men här är vår resa, IMs. Hittills.


--Vid pennan för IM, Erik Törner, erik.torner@manniskohjalp.se

/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Gilla oss på Facebook, www.facebook.com/IMsweden


Location:Lund

fredag 8 april 2011

100 år sedan Britta Holmström föddes

Idag, fredag 8 april, är det 100 års sedan IMs grundare Britta Holmström föddes. Den mission hon startade vid 27 års ålder är ännu efter över 70 år full av livskraft. Vårt arbetssätt idag har många likheter med hur IM alltid arbetat, ända från starten.

Britta har sagt att bistånd ska ges i ögonhöjd. I det uttalandet ligger respekt för andra människor, att bistånd ges i samspel med den som behöver stöd i att få sina rättigheter tillgodosedda, att vi i grunden är jämlika om än med olika förutsättningar. Att ingen har rätt att sätta sig över någon annan, fattig som rik.

Britta var långt före sin samtid i att utgå från människors behov och att tillsammans med dem finna vägen framåt. Idag talar vi om att stärka människors rättigheter men utgångspunkten är densamma. Det är närheten till och dialogen med människor i utsatta situationer, i utanförskap och fattigdom, som är utgångspunkten för våra insatser.

I ödmjuk tacksamhet och med stolthet över en människa full av mod minns vi vår grundare denna dag. Det finns en liten bok med citat från Britta. Här är mitt personliga favoritcitat:

”Det är ur troheten mot det lilla som vingkraften till det stora finns”.

Vid pennan för IM, Bo Paulsson, generalsekreterare

/ Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

onsdag 6 april 2011

Brukar ni anställa människor med funktionsnedsättningar?


Att gå på mässa är verkligen en speciell upplevelse. Nu är det inte vilken mässa som helst utan Nordens största hjälpmedelsmässa med det glimrande namnet Leva och Fungera. Naturligtvis är IM på plats på Svenska Mässan i Göteborg. Sorlet, ljudet, pratet, anger en energinivå som är hög redan från början. Utställarna själva, i de mer eller mindre stylade montrarna är glada över att träffas och att jobba tillsammans under några dagar. In kommer grupper av anställda från förvaltningar, kommunala och regionala och elever från olika utbildningar. Besökarna är nyfikna, granskar de olika montrarna, pratar med utställarna, provar sängar, kastanjetäcken, får massage. Stämningen är verkligen hög.

I fokus står emellertid de människor som förväntas använda detta enorma utbud av allt från rullstolar och handikappsanpassade bilar till stödstrumpor och smärtdämpande krämer. Ytterst är det de som är kunderna. Fast här kallas de brukare. Det är de som ger mässan sin speciella karaktär. Det blir en fantastisk mix av mjuka och hårda värden, av närhet och affärsmässighet av inkännande och kalkylerande. Och detta verkar fungera hur bra som helst.

Granne till Leva och Fungera mässan går Vitalis-mässan av stapeln. Det handlar om IT i vård och omsorg. Här finns inga brukare med funktionsnedsättningar och montrarna befolkas till största delen av allvarliga män i mörkgrå kostymer. Här råder en helt annan atmosfär, här härskar affärsmässigheten och kalkylerandet. Men, ljudnivån här är betydligt lägre.

Åter till Leva och Fungera. Individuell Människohjälp, är den enda biståndsorganisationen på plats. Husvärden, Svenska Mässan, bjuder IM på monterkostnaden! Ett vältrimmat IM-team (sammanlagt tio volontärer i Göteborg samt en handfull anställda utspridda över de tre dagarna) i montern säljer Fair Trade-varor och delar med sig av berättelserna. Sortimentet i montern är uteslutande varor som tillverkats av människor med funktionsnedsättningar; de jordanska etuierna i Damaskusbrokad, de indiska tovade hjärtana och så harar, tuppar och ägg i papier-maché från Kashmir i Indien. En kund lägger ett ägg in i den öppningsbara lilla hönan, Göteborgshumorn slår till och vi undrar vilket som var först …

Intresset för IM är stort, mitt uppdrag är att intressera utställarna för IM, men de kommer för egen maskin till vår monter. Jag blir kvar tillsammans med volontärerna Ann-Christine och Monica samt Tina från kontoret. Bara under de första två morgontimmarna kommer fyra kunder som är barn till eller nära släkt med människor som jobbat inom IM. Och då gäller det människor som jobbat på 50-, 60- och 70-talen. Tanken svindlar. Dessa möten är bland det bästa. Så roligt att historien kopplas ihop med framtiden på detta sätt.

Jag ger mig ut i vimlet och träffar bekanta, utställare som var med på förra mässan, den i Malmö. Det är viktigt att träffa dem igen, tacka för stöd och berätta om vad som är nytt inom IM. Och det finns så mycket att berätta, om utvecklingen hos de unga vuxna i Rumänien, om hur volontärer engagerar sig i IMs arbete och om vårt annalkande finfrämmande, Dalai lama.

Jag gör nya bekantskaper. Fastnar i Furubodas monter. Furuboda är liksom IM en ideell förening med bas i Skåne som arbetar med och för människor med funktionsnedsättningar. Ett problem är att det är svårt för människor med funktionsnedsättningar att få jobb. En av Furubodas ambassadörer undrar om IM brukar anställa människor med funktionsnedsättningar. Jag blir tyst. Nej vi är inte så bra på det. I de länderna där vi jobbar med funktionshindrade, gör vi det ibland, berättar jag. Här går jag runt och talar mig varm för vikten av ett samhälle för alla. Men, lever vi själva som vi lär? Vad bra att vi blir ifrågasatta. Vad viktigt det är att träffas, människor i olika situationer, med och utan funktionsnedsättningar, som helt enkelt önskar det som alla vill, nämligen att leva och fungera.

Vid det här laget är det sen eftermiddag. Volontärerna Magnus och Anna har tagit över i IMs monter. De har haft god tillströmning även på eftermiddagen. Sålt för 1.900 kronor. Ibland har de plockat fram esset i ärmen, bakverken från Libanon som både luktar och smakar förföriskt. Dessa har alldeles nyligen kommit från syster Mona som jobbar med IMs samarbetsorganisation, Barmhärtighetssystrarna i Baskinta, Libanon. Vi stänger butiken för dagen och vandrar ut i ett lätt duggregn.

Vid pennan för IM, Erik Edling, samordnare för externfinansiering

/ Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/