tisdag 24 maj 2011
Det ska vara kul att samla in pengar!
Över 200 skolor kommer göra insamlingar för elever i Himalaya. På Östratornsskolan i Lund har man kul när man samlar in pengar för Operation Dagsverke, finalen för insamlingen blev en musikfestival på skolan, stämningen var skyhög.
Erik Almare i 9 A visar stolt upp en hög med pengar, skolans elever har genom dagens insatser samlat in nästan 30 000 kr. Erik har varit med och planerat och är en viktig kugge i maskineriet. Det blir mycket utbildning för elever i Himalaya för dom pengarna.
Ufuh Özberk har skramlat bössa utanför stadsbiblioteket, lite missnöjd med att bössan väger för lätt, men många bäckar små...
fv Jennifer Hasche, Rasmus Katsler, Ufuh Özberk, Matti Hagman och Mahsul Gültekin har alla skramlat bössa på stan, nu på väg till skolans musikfestival.
Icen Rozer har jobbat på en pizzeria, hon fick sköta disken och Sara Al-sultani jobbade hemma och fick städa, båda går i sexan. Det blev klirr i kassan till skolans insamling.
På skolgården kunde man köpa både lotter och hembakat, kaffe och hembakad chokladboll i solskenet var inte alls dumt.
Robin Karlsson, sponsoransvarig, framför loggorna på företagen som bidragit, vinsterna i lotteriet är skänkta av företagen på väggen. Som ett äkta sponsorproffs skriver han till sponsorerna:
Hejsan!
Den 12e maj genomförde vi på Östratornskolan Operation Dagsverke 2011. Eventet blev en otrolig succé. Mellan 09.00 – 14.00 var eleverna överallt i Lund. Några var ute på stan och skramlade bössor, några var hos företag som gick med och lät elever arbeta hos dem för en så liten summa som 200:-. Vissa elever var också hemma och hjälpte till med till exempel målning. Även dessa samlade in 200:-.
Klockan 14.00 var det sedan dags, Något som vi i Operation Dagsverke-gruppen jobbat hela dagen med. Musikfestival! Flera olika elever spelade musik och hela vår innergård ljöd av musiken. Lotteriet som de flesta av er var med och sponsrade var en väldig chansning. Chansningen blev dock väldigt lyckad! Lotterna gick åt fortare än smör i solsken och alla vinster försvann kvickt. Totalt så lyckades vi på Östratornskolan samla in 29 648 kronor. Detta hade inte varit möjligt utan er hjälp! Stort tack! Jag som varit sponsoransvarig i år vill tacka för mig. Jag hoppas att vi på Östratornskolan kan inleda ett liknande samarbete med er nästa år! Vi hörs!
Skolans många musiker stod för programmet under musikfestivalen. Ett av banden som som spelade var "Dag"
Dag Djärv drar iväg ett gitarrsolo, Kirk Hammett får passa sig!
Stockarna svingas skickligt av Mikael Aguilar.
På bas briljerade Simon Johansson.
Tempot sjönk en aning men det blev finstämt med sång och piano från Cecil Schmidt i 9C.
Dagens överraskning var DJ:n André Pasheco i 8C, första gången han DJ:ade framför publik, troligen inte sista gången, en talang!
André skötte skickligt mixern och skolgården som omvandlades till spontandansgolv började fyllas på.
Dansgolvet fylldes snabbt med grymma dansare.
En värdig final på en fantastisk insamlingsdag.
Östratornskolan är en välsmord insamlingsmaskin som genom sitt engagemang ser till att många elever i Indien och Nepal får en bättre skola.
Konsten för ett lyckat resultat är helt enkelt:
- det ska vara kul att samla in pengar
- det är inte svårt att ha kul när allt är välplanerat
Grymt jobbat alla ni på Östratorskolan!
TACK för ert engagemang!
Dick Svedenborn
--Vid kameran och tangenterna för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se
onsdag 11 maj 2011
Sol, musik och leenden för elever i Himalaya
Eleverna samlar in på många sätt, några arbetar på ett företag och skänker sig dagslön till Operation Dagsverke. Andra arbetar hemma, ordnar festivaler, galor, loppisar eller säljer hembakat. En del är ute på stan med bössan och gör framträdande eller skramlar.
Gunnar Heinat, Cerinda von Heirith och Johan Hellmark från klass sju på Järnåkraskolan i Lund letar efter det optimala stället för sin spelning.
I skuggan på Lunds gågata Lilla fiskaregatan valdes. Johan och Gunnar på gitarr och Cerinda som sångerska. Cerindas kompis Maja Theander har håltimme och kommer förbi och är mentalt stöd. Hon går första året på Lars Erik Larsson gymnasiet och samlade för några år sedan in till Bolivia genom Operation Dagsverke. En halvtimme senare var det drygt en hundring i gitarrfodralet.
Liv Hargne Granath, klass 8, Rudolf Steinerskolan i Lund, behöver inget instrument för att skramla, hon går med bössan i högsta hugg.
Emma Hellström, Josephine Risberg Thoor och Emma Sandström skramlar glatt bössa vid Lunds station, de går i nian på Rudolf Steinerskolan.
- Hur länge ska ni skramla, frågar jag
- tills bössan är tung säger Emma
Även Cornelia Runefjord, Simona Cassel och Freja Stige från klass 9 på Rudolf Steiner skolan har tagit sig ut i solskenet för att skrammla bössa.
Matilda Oldenmark (gitarr och sång), Alba Mogensen (hatt och sång) och Alexia Pil (klarinett och sång) har sommarlåtar på repertoaren eftersom de redan är inrepade. Uti vår hage låter som vädret är, vackert och soligt.
Av deras ansiktsuttryck att döma så är det nog rätt kul att samla pengar till elever i Indien och Nepal!
Leendena blir extra breda när det klirrar till i hatten.
Det är kul att få göra världen lite bättre. Vi på IM vet hur stor skillnad de insamlade pengarna kommer göra för 6000 elever i Indien och Nepal.
Dick Svedenborn
--Vid pennan för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se
söndag 8 maj 2011
Engagemanget kokar, andra dagen på årsmötet!
Årets IM pris delades ut, Sara Kjellqvist, 25 år, får priset för sitt stora civilkurage att anmäla missförhållanden på sin arbetsplats, genom att ta ställning för patienter mot kollegor och arbetsledare. Saras agerande är ett betydelsefullt bidrag till Individuell Människohjälps vision om en rättvis och medmänsklig värld.
Som vanligt var den andra årsmötesdagen fylld med påfyllnad och kunskap. Tapio Salonen, professor i socialt arbete i Växjö, inleder dagen med en engagerad föreläsning om hur fattigdomen i Sverige ökar. IMs verksamhet i Sverige siktar redan mot de grupper som nämns i föredraget.
Här hittar ni Tapio Salonens presentation
Den årliga utfrågningen av IMs styrelse leddes i vanlig ordning av Monica Brundin Daneilsson. Högt och lågt, mjukt och hårt, ingen enkel match att sitta framför Monica.
Utfrågningen bjöd på både skratt och allvar.
Med siktet på kaffet och snack. De 150 deldagarna passar på att mingla så fort tillfälle ges. Årsmötet ger många möjligheter till att smida planer med IMare från andra orter, gemenskapen är påtaglig. Det är väldigt mycket engagemang som samlas på en plats när IM har årsmöte.
Det var rykande åtgång på boken om IMs moderna historia "Händelserikt" som nyligen lämnat tryckpressarna. Örjan Ekman och Kerstin Starkenberg fanns på plats för signering.
Under ett av seminarierna diskuteras boken.
Vid ett annat seminarium samtalar IMs regionchefer om hur det rättighetsbaserade arbetet tagit fart.
Det tredje seminariet handlar om hur IMs arbete i Europa och Mellanöstern ska se ut framöver.
Årets present till deltagarna, en film där Dalai lama tilltalar och berömmer IMs engagerade medlemmar och givare. Filmen spelades in under Dalai lamas besök i Sverige.
Nikoo Bazsefidpay, förra årets IM-pristagare, berättar om sin resa till Indien och Nepal, här visas favoritbilden. Priset resulterade i mycket uppmärksamhet för Tandläkare utan gränser och de växer så det knakar.
Tack vare insatserna från Växjövolontärerna fungerade allt okladerligt, här får mötesfunktionärerna ta emot deltagarnas applåder.
För IMs medarbetare bär det iväg till Vrigstad för medarbetardagar. Kristina Olheden och Per Ivarsson hinner med lite soldyrkan innan bussen avgår mot Vrigstad
Dick Svedenborn
--Vid kameran för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se
Årsmöte Växjö 2011, Dag ett
Fv. Stefan Holmström, Anna Palmer och Sara Anderson på väg mot årsmötet i Växjö!
Som vanligt många kära återseende på IMs årsmöte.
Värdarna för mötet lotsar deltagarna till rätt ställe i sina vackra häradsdräkter från Växjö.
!
Årets konferencier Pernilla Delfelt och Leif Adolfsson börjar årsmötet med sång och stil.
Ordförande Håkan Wilhelmsson hälsar välkomna.
Lennart Prytz väljs till årsmötets ordförande och svingar tryggt klubban.
För att våra utländska gäster ska hänga med simultantolkas mötet, tolken Gunilla Isberg och två andra tolkhjältar simultantolkar. Gunilla är IM volontär i butiken i Lund, nu hör Keshab Bhattarai, vår platschef i Nepal, henne i lurarna.
Även Zeinat Abu Shanab och Albert Makanza lyssnar.
Staffan Landin, journalist, visar att utvecklingen i världen går framåt, även om många utmaningar kvarstår. Om vi inte tar krafttag kommer vi inte uppnå millenniemålen!
Engagerade mötesdeltagare lyssnar engagerat på Staffan Landin.
Paus och bensträckare ger tid för mingel.
Leif Adolfssons arbete som inkastare är tufft och det är trångt i dörren till salen.
Örjan Ekman ställer frågor om den strategiska plattformen.
Kaffet är oljan i maskineriet!
Volontärerna i Växjö är som vanligt stjärnor på insamling och säljer lotter. Alla med en nolla som slutsiffra vinner.
Satu Olsson i IMs valberedning presenterar en Motion från valberedningen, Lennart Pryts, årsmötets ordförande, ser till att mötesformalia följs.
Motionerna diskuteras i mindre grupper.
Ingegärd Göransson, volontär i Malmöbutiken, argumenterar för Göteborgsmotionärernas motion om trafficking som årsmötet sedan bifaller.
Valberedningen in action, årsmötet valde in fyra nya i Valberedningen efter att tre från den nuvarande valberedningen avgick.
Sofia Olsson som varit vice ordförande i IMs styrelse avtackades då hon slutar sitt uppdrag i styrelsen.
Lina Veerme väljs av årsmötet in i IMs styrelse.
F.v. Janusz Lipinski Tina Kelly, Kaster Gustavsson och Sofia Novo Svensson minglar på middagen.
Dick Svedenborn
--Vid pennan för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)