tisdag 24 april 2012

Mot verkligheten!

Från planering till verklighet – toppar och dalar
Att ta nio personer som egentligen inte känner varandra sedan innan och som aldrig anordnat något liknande tidigare är en utmaning. Vårt projekt har både haft toppar, dalar och allt däremellan.
Först och främst skulle vi alla komma överens om vad vi ville göra, den ursprungliga idén som Louise Larsson stod för ändrades om och om igen i den första fasen av vårt projekt, alltid ett välgörenhetslopp, men plats, sponsorer och samarbetspartners ändrades ständigt. Från början hade vi något slags euforiskt storhetsvansinne, vi tänkte STORT! Vi såg inga hinder bara guld och gröna skogar.

Sen slog verkligheten till, vi visste inte riktigt i vilken ände vi skulle börja, så vi gjorde mycket research och spanade in andra lopp som tagit plats i Sverige och hittade inspiration. Bara att de kostade 700-1000 kronor i ett polistillstånd satte käppar i våra hjul. Vi har/hade ju ingen slags budget. Det vill säga helt beroende av sponsorer då vi tidigt kommit överens om att vi inte ville tjäna några pengar på detta lopp, både för att de försvårade med bokföring, men även för att vi inte ens visste om det skulle bli av.

En väldigt stor del av detta projekt har varit planering och research, vi har dragit i trådar och ibland hittat ett garnnystan, och ibland har tråden varit kort. En av våra högsta toppar var när vi fick ett godkännande från IM, att de ville samarbeta med oss, då kände vi att sannolikheten att loppet kommer gå igenom höjdes. Även när vi fick polistillstånd för den 12 maj (ja, vi vet att Göteborgsvarvet är samma dag, men det är inte vår målgrupp direkt..) kändes projektet med påtagligt och gav mer driv och motivation inom gruppen!

Gilla oss på Facebook:

Vid pennan för IM,/ Emilie Jäfvert


fredag 20 april 2012

Växjöträff med IMs insamlingsexperter



Under 2011 samlade det här gänget och deras grupper in över en kvarts miljon till IM och Världens barn. Representanter för IMs grupper i Växjö, Rottne, Kalmar och Oskarshamn träffades i lördags på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö, folkhögskolan är Kronobergsgruppens hemmaplan.



Ingegärd Elmdahl, Mari-Anne Pettersson och Katarina Söderberg från Rottnegruppen synar hantverk från Kronobergsgruppen.

Hur får man man då ihop en kvarts miljon? Grupperna anordnar loppisar, lotterier, säljer hantverk, får kyrkors kollekt att gå till IM och skramlar bössa, Tillsamman har grupperna ca 100 medlemmar där ungefär hälften är aktiva volontärer.



Brita-Stina Jonsson(Kronobergsgruppen) och Mari-Anne Pettersson (Rottnegruppen) diskuterar gruppernas styrkor och utmaningar.

Anledningen till träffen är få tillfälle att diskutera hur man ska kunna rekrytera nya medlemmar för att få ner den relativt höga medelåldern i grupperna. Under gruppsamtalen diskuterades gruppernas styrkor och utmaningar.
Några exempel som kom upp under grupparbetena:

Styrkor

Flitiga
Entusiastiska
Öppna för förändring
Gemensamt engagemang - vi brinner för IM
Vi har med oss IMs grundvärderingar
Vi är många så vi kan dela på arbetsuppgifterna
Vi har bra rykte
Vi har en bra gemenskap

Utmaningar
Hög medelålder - generationsväxling
Svårt att rekrytera nya medlemmar
Hur ska IM samla in pengar när vår generation är borta?
Förändringar gör att vi inte längre kan sälja IM Fair Trade-varor. Varorna är ett så bra sätt att berätta om vår verksamhet, hur ska vi göra nu?



fv: Ingegärd Elmdahl, Berit Hedman, Marianne Axelsson och Katarina Söderberg grupparbetar.

Tankar som kom upp under samtalen:
Vi måste vända oss mot en yngre publik med våra arrangemang för att nå "mellangenerationen". Det är svårt att direkt nå ungdomarna men når vi dem som är 40-60 så kan vi kanske sedan nå ungdomarna.

Vi har en stark gemenskap i grupperna - hur upplevs det när man kommer som ny?
Finns det utrymme för nya volontärers engagemang och idéer?

IMs medlemsresa kanske kan bli "läs och res". Grupperna kan under året göra studiecirklar om IMs-verksamhet i landet som är resmål får det årets medlemsresa. Resorna måste bli billigare så fler har möjlighet att åka, ett sätt kanske kan vara att ha resmål Moldavien då blir resan kortare och billigare.



fv: Märta Fredriksson, Ulla Svensson och Katarina Söderberg smider planer

Under pauserna smiddes planer, kaffe och mat är viktig bensin för att föra tankarna framåt.

Inspirerad och full med idéer är jag nu tillbaka på kontoret. Det är oerhört inspirerande att träffa våra volontärhjältar och huvudet sätts igång. Jag har en större förståelse för gruppernas styrkor och utmaningar.

En av utmaningarna ligger i att människor idag inte har lika mycket tid att lägga på volontärarbete. Känslan är också att många är engagerade i flera organisationer samtidigt och kanske inte lika lojala mot just bara en organisation.

Tillsammans med våra volontärer har vi börjat arbetet med att hitta framtidens modell för att rekrytera och engagera volontärer. Idéerna är många och arbetet går framåt, vi är långt ifrån färdiga men det blir en spännande resa och jag är säker på att vi hittar vår väg. Våra volontärers engagemang och kunskap leder oss.

Jag är säker på att när detta året är slut så har dessa grupper ännu en gång lyckats få in en kvarts miljon. Vi har mycket att lära av dessa insamlingsexperter och vår generations uppdrag är att svara på deras fråga: Hur ska IM samla in pengar när vår generation är borta? Upp till bevis.

Dick Svedenborn--Vid pennan för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

onsdag 18 april 2012

Tillsammans i Mål

Vilka är -Tillsammans i mål?

Till att börja med hette vi – Spring för Livet, men efter en del research insåg vi att namnet redan var taget och varumärkesregistrerat och bytte därför namn till –Tillsammans i Mål- (ett litet gupp på vägen mot mål).

Vår grupp bildades i samband med en kurs på Malmö Högskola, projektledning 1, 30 hp. En av de uppgifter vi fått är att komma på, planera och genomföra ett projekt. Att just vi blev en grupp berodde på att vi alla tyckte ett välgörenhetslopp verkade vara ett kul projekt.

Projektgruppen består av nio personer, nåväl vi kan lika gärna nämna oss vi våra fullständiga namn redan nu; Therese Andersson, Amanda Bengtsson, Emelie Ehrling, Alexander Harty, Emilie Jäfvert, Johanna Karlefeldt, Louise Larsson, Sara Linderoth och Elin Mattsson.

Vi är mellan 20 och 29 år, har nio olika bakgrunder och erfarenheter. Vi enas genom att vi verkligen vill genomföra vårt projekt, att få fler att röra på sig för en god sak och att vi aldrig tidigare har genomfört något som detta!

Därför är det både nervöst, spännande och kul att genomföra loppet, hoppas ni väljer att hänga på! Här på IM’s blogg kommer vi återkomma med några inlägg om den kringelkrokiga vägen fram till ett välgörenhetslopp.


Lite mer än hälften av gruppen (ytterligare en utmaning när man är så många) från vänster; Emelie Ehrling, Amanda Bengtsson, Sara Linderoth, Emilie Jäfvert och Alexander Harty . Saknas gör Louisa Larsson, Therese Andersson, Elin Mattsson och Johanna Karlefeldt.



Vid pennan för Tillsammans i Mål,/ Emilie Jäfvert
Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 17 april 2012

Medlemsresan, 5e o sista delen

Nu har vi kommit hem, ja, för ett tag sen faktiskt... Men som jag lovat så kommer här lite bilder från de sista dagarna. Vi spenderade den mesta tiden tillsammans med IMs partnerorganisation Anades i El Salvador.




Bageriet

6 kvinnor med Rosa i spetsen (som tittar in i kameran på bilden) har startat ett bageri. 2 dagar i veckan bakar de matiga piroger, muffins, gudomliga ananaskakor och massa annat gott som de sedan går runt i byarna och säljer. Men de gör mer än så.


De har nämligen först av Anades lärt sig om kvinnors rättigheter. De har lärt sig om kvinnans rätt till sin egen kropp och hur man undviker att smittas av farliga sjukdomar som tex HIV. När de säljer sina piroger och bakverk erbjuder de sig att dela med sig av sina kunskaper till de som är intresserade.

Rosa och hennes vänner på bageriet har skaffat sig kunskaper, ett arbete och lön. Men framförallt har de också engagerat flera kvinnor i byarna till att starta egna studiecirklar för att själva lära sig om kvinnors rättigheter och hur man driver eget företag!


Finca San Jorge
När du handlar kaffe i någon av IMs butiker så kommer kaffet från den här plantagen. Mats och Inger testade på kaffeplockaryrket själva.

Efter att bönorna har torkats och rensats ska de skalas o rostas:




... o sen packas:


Syftet med kaffeplantagen är främst att skaffa inkomster till Anades förskola inne i San Salvador, som vi också besökte. Här är det Margareta och Barbro som pratar med några av barnen i klassrummen.


Sen avslutade vi resan med en härlig bergsbestigning upp på ett berg med utsikt över nästan hela El Salvador.  



Alla kom välbehållna hem, friska, glada och trötta… :-)


Om ett år blir det en ny medlemsresa, troligtvis åker vi till Malawi då. Är då intresserad? Håll ögonen öppna efter information om den resan.




-- Vid pennan för IM,
Maria Söderborg,
Volontärsamordnare/informatör och reseledare för medlemsresan 2012.
/ Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

måndag 16 april 2012

En ambassadör för ungas rättigheter

I stadsdelen Fosa, som betyder ”Graven” i San Salvador, är de ökända kriminella gängen Número 18, La Mara Salvatrucha och Maumau utbredda. Här har 16-årige Kevin Alberto Briceño Méndez vuxit upp med sina föräldrar och småsyskon.


- Hela min uppväxt har jag varit rädd för att hamna i något av de kriminella gängen. Jag ville inte bli som dem! Så jag funderade över hur jag skulle slippa undan…




Kevin.

Som liten var han ett av de barn i stadsdelen som fick möjlighet att gå i förskola och grundskola hos IMs partnerorganisation Anades. Barnen lär sig redan från första dagen om mänskliga rättigheter och om alla människors lika värde. Hos Anades kände han sig trygg och tyckte att deras arbete var viktigt, och ville fortsätta ha en relation till dem, även efter att han hade gått igenom alla klasserna på deras förskola och skola.

- Jag ville fortsätta leva med de värderingarna vi lärde oss, även utanför skolan. Jag ville skaffa mig en utbildning, och få ett riktigt jobb!

Kevin såg hur det gick för de kamrater i hans ålder som rekryterades till gängkriminaliteten. Han var rädd för att själv hamna där. När han försiktigt tog upp det med några vänner i skolan som också bodde i Fosa visade det sig att de var många som kände samma rädsla. Stärkt av den vetskapen kom han på idén att starta en ungdomsgrupp. Han började höra sig för, och det var inte mindre än 50 ungdomar som nappade och var med på idén!



Ungdomsgruppen startarAnades tyckte om initiativet och ställde upp genom att gruppen fick stöd av socialarbetaren Claudia Maribel Huezo. De 50 intresserade började träffas för att prata om mänskliga rättigheter i vardagen.

 
Kevin och Claudia planerar nästa ungdomssträff.


- Vi pratar om saker vi möter i vardagen, som finns runt omkring oss varje dag. Som droger, våldet, gängen, men också om rättigheterna och värderingarna som vi lärt oss från skolan på ANADES.


Eftersom det finns många unga som egentligen inte vill rekryteras till de kriminella gängen, men upplever att de inte har något val, så har detta blivit ett återkommande ämne. De pratar om hur man kan undvika att rekryteras dit, och kunskaperna om ungas rättigheter får stå som grund i samtalen.


 
I klassrummet lär sig barnen om sina rättigheter.




- Under våra samtal blev det så uppenbart att de rättigheter vi som barn och unga faktiskt har, oftast inte efterlevs i vårt land. Så vi började kontakta kommunen här i stan för att påverka dem. De är faktiskt skyldiga att se till att barns rättigheter uppfylls!


Framtiden

Kevin drömmer om att få arbeta med mänskliga rättigheter professionellt i framtiden, och förhoppningsvis också ha råd att köpa ett riktigt hus till sin familj en dag.

- Min moster sa alltid när jag växte upp att ”Alla i sängen eller alla på golvet!” Hon menade att vi måste dela med oss, och att ingenting är värt någonting om det inte gäller för alla. Den värderingen fick jag hemifrån. Sedan på Anades lärde jag mig om de rättigheter vi har. Därför är jag inte nöjd förrän alla barn och unga kan hävda sina rättigheter och ”alla kan sova i sängen”. Rättigheterna är ju inte värda någonting om det bara är jag som känner till dem.



-- Vid pennan för IM,
Maria Söderborg,
volontärsamordnare/informatör på IM, och reseledare för årets Medlemsresa
/ Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

onsdag 4 april 2012

Barnprylmarknad i Göteborg 28 april




Välkommen till Individuell Människohjälps

BARNPRYLMARKNAD

Lördag 28 april 2012, kl 11-14

Allégården, Södra Allégatan 4 (Haga)

Har du kläder och prylar som vi kan sälja åt dig?
Du får 50 % av vinsten.
Resterande går till IMs arbete med kvinnor och barn i El Salvador.

SÄLJARE – anmäl dig på imbarnprylmarknad@yahoo.se

För fullständig information www.manniskohjalp.se/goteborg

För första gången prövar IM (= volontärerna i infogruppen i Göteborg) att arrangera en barnprylmarknad. Vi hoppas det ska bli lyckat och kunna bli en återkommande aktivitet för att skapa uppmärksamhet för IM samt samla in pengar till IMs verksamhet.

Eftersom det är första gången behöver vi extra mycket hjälp att nå ut. Vi behöver fler personer som vill sälja, men också nå ut till köpare/besökare. Hoppas att du vill hjälpa oss, genom att maila texten nedan samt bifogad affisch till personer i din närhet som tillhör målgruppen.

Du kan även gå in och ”gilla” barnprylmarknaden via Facebook http://sv-se.facebook.com/pages/IM-G%C3%B6teborg/151820914916010.

Vill du att vi skickar några affischer per post – hör av dig till goteborg@manniskohjalp.se

Anna Ljunggren, samordnare/informatör IM Göteborg, vid pennan för IM

Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/