onsdag 28 november 2012

Stella och skolan



Ikväll har jag sett svt:s serie ’Why poverty’ som handlade om Rafea och hennes liv som dramatiskt förändrades när hon fick chansen att lära sig läsa vid Barefoot college i Indien. Fler barn börjar i skolan idag än tidigare, men enligt FN går 150 miljoner barn inte klart skolan och majoriteten av dem som hoppar av är flickor. Ofta kan flickorna inte gå till skolan så mycket som krävs för att lära sig tillräckligt. Och det är nästan alltid kopplat till fattigdom. Fattiga familjer håller sina flickor hemma för att hjälpa till med hushållsarbete. Fattiga familjer låter sina döttrar gifta sig tidigt för att säkra deras försörjning.

Men sen hamnar flickorna i jobbiga situationer som unga kvinnor. De är helt ekonomiskt beroende av sina män och kan inte tjäna egna pengar. Utan utbildning är det svårt att få jobb. Kvinnorna kanske inte heller kan läsa och på så sätt inte ta till sig viktig kunskap som var den närmaste kliniken ligger eller att det faktiskt finns gratis malaria medicin att få. Samma kvinnor kanske inte heller kan hjälpa sina döttrar med läxorna.

Allt blir en ond cirkel. Det är precis så fattigdom fungerar och fortsätter att göra världen orättvis.
När jag var i Malawi i maj träffade jag Stella. Det var en fantastisk resa och vi fick träffa många unga engagerade flickor som vill förändra sin framtid och gå klart skolan. Men Stella är den som fastnat i mitt minne. Hon bor i ett litet hus bestående av ett rum med en madrass på golvet tillsammans med sin mamma och lillasyster. Hennes mamma Florence kämpar med deras försörjning. En dag för ett tag sedan ville mamman att Stella skulle stanna hemma från skolan för att sälja majs på den lokala marknaden.

Då protesterade Stella. Hennes mamma blev upprörd och på kvällen rymde Stella hemifrån. Hon hade hört talas om den lokala kvinnogruppen som jobbar för att alla flickor ska gå i skolan och inte gifta sig som minderåriga. Stella rymde till en av de kvinnorna. För att göra en lång berättelse kort så slutade allt väl. Kvinnogruppen som startades av IMs lokala partner Creccom stöttade Stella genom att prata med alla vuxna i hennes närhet. Hennes mamma, lärarna och byäldsten förstod sen att Stella behövde stöd och uppmuntran i sina studier.

Idag går Stella till skolan varje dag och hennes mamma Florence berättar att hon är så glad över sitt beslut och att hon nu inser att Stella hade rätt.

Vid pennan för IM, / Emilia Johansson webbredaktör

Om du följer länken kan du medverka till att fler flickor som Stella får gå i skolan.

http://gladjeshoppen.se/#/skolavgift-till-en-flicka

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

måndag 26 november 2012

Glädjen att få en egen inkomst





Patience Sanhani kämpade hårt för att ta hand om sin familj och uppfostra barnen. Det var inte lätt, både hon och hennes man var arbetslösa. För familjen var varje dag en kamp för att få ihop pengar till  mat och jordbruksmaterial och att samtidigt betala barnens skolavgifter. Inkomsterna de fick in kom framförallt från olika ströjobb.

När hon valdes ut av byn för att bli en IM-volontär (år 2010), hade familjen precis bestämt sig för att sluta skicka sin äldsta dotter till gymnasiet (secondary school). De inte hade helt enkelt inte råd med skolavgifterna.

När hon fick möjlighet att starta ett eget företag med kycklingproduktion blev det vändpunkten för Patience och hennes familj. Barnen kunde gå vidare i skolan. Även om det är Patience som är mottagare av lånet/stödet från IM, jobbar hon och maken tillsammans som ett team.
Med hjälp av cykeln som Patience har kunnat köpa kan nu hennes man leverera kycklingar till fler kunder och sälja på den närmaste större marknaden.

Patience framtidsplaner handlar både om företaget och om barnen. Företaget ska växa och de ska sälja mer kycklingar, planen är också att köpa in två kor, förstärka tak och väggar på huset och bygga en toalett. Och att kunna fortsätta betala skolavgifter så att barnen får en bättre framtid.

Du som företagare, investera i fler entreprenörer som Patience. Låt det bli årets julgåva till kunder och anställda gå till glädjeshoppen.se/företag


Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 23 november 2012

Glädjen att få synen tillbaka





Ingenstans bor man på så hög höjd som i Himalaya och det påverkar ögonen. Grå starr är mycket vanligare här än någon annanstans i världen. Men grå starr går att operera bort, till en inte alltför hög kostnad.
Det är en otrolig upplevelse att träffa människor som har fått synen tillbaka. För att inte tala om hur det måste kännas att själv kunna se igen, att kunna vara aktiv och deltagande igen, inte någon börda.

I Nepal får ovanligt många människor grå starr, och blir helt eller delvis blinda. Till skillnad från i Sverige drabbar den människor i alla åldrar, även barn och ungdomar. Det händer till och med att barn föds med grå starr, helt blinda. Orsaken är en kombination av genetiska betingelser och att ögonen utsätts för den höga höjdens starka ultravioletta strålning. För ingenstans i världen bor man på så hög höjd som i Himalaya, på den tibetanska högplatån.

Det är inte svårt att förstå hur viktig synen är. Om man är bonde eller nomad och blir blind drabbas hela familjen. En synskadad person betyder att två inte kan arbeta – en dubbel börda för människor som lever på marginalen. Därför förändrar operationerna livet för de här människorna!
– Människor som redan har opererat ena ögat och som kom för att operera det andra ögat är både lyckliga och förhoppningsfulla för de vet att snart kan de se helt och hållet, berättar Janusz Lipinski som är handläggare på IM.

IM samarbetar med Tilganga Institute of Ophtomology . Med billig och mobil teknik för att bekämpa de sjukdomen. De har också utvecklat ett sätt att tillverka artificiella linser som ersätter den av starr skadade linsen. 


Du kan hjälpa till så att fler människor får glädjen att få synen tillbaka på: glädjeshoppen.se (gladjeshoppen.se/#/ogonoperation-mot-gra-starr)



Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 13 november 2012

Move It hjälper nyanlända ungdomar in i föreningslivet

Stockholms Idrottsförbund har skrivit en artikel på sin hemsida vårt projekt Move It - föreningsintroduktion och mötesplats i Stockholm .

" Här hjälper Move It nyanlända ungdomar in i föreningslivet

Bager Mahdi fick hjälp att komma i kontakt med olika idrotter när han kom till Sverige från Irak. Han är en av många nyanlända ungdomar som Move It har hjälpt in i föreningslivet. - Det var bara folk från utlandet i min klass på skolan, så det var bra att jag genom tyngdlyftningen fick träna på min svenska, säger Bager Mahdi. "
 
 


 Fotograf Wilhelm Wigardt


-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg projektledare Move It IM Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se