måndag 26 april 2010

Nikoo fick årets IM-pris

Tandläkaren Nikoo Bazsefidpay, 25 år, från Solna fick årets IM-pris till Britta Holmströms minne. Hon får priset för att hon för ett år sen, strax efter avslutad examen, startade organisationen Tandläkare utan gränser.
- Nikoo har i sann IM-anda visat handlingskraft och medmänsklighet, säger Stefan Holmström, hedersledamot i IMs styrelse och ordförande i IM-prisjuryn.
IM-priset består av 50 000 kronor samt en resa till något av de länder som IM arbetar i.




Vad betyder IM-priset för dig?
- Det betyder att Tandläkare utan gränser kan vända sig än mer utåt och presentera vad vi gör. För mig personligen är det en klapp i ryggen och ett bevis på att andra tycker att det jag gör är viktigt.

Varför startade du Tandläkare utan gränser?
- Jag ville ut i världen och upptäckte att det inte fanns någon organisation som jag kunde arbeta för. Jag ville verkligen göra något mer än att tänka så jag körde bara på. Många tror att Tandläkare utan gränser har funnits jättelänge liksom Läkare utan gränser. Men det är bara ett år sen vi startade. För mig är det en självklarhet att göra saker för andra. Jag har lärt mig hemifrån att dela med mig och hjälpa andra.
- Men det hade aldrig gått utan styrelsen, mina vänner och min familj. De har uppmuntrat och stöttat hela vägen.



Har ni fått i gång verksamheten?
- När vi åkte ut första gången var det en dröm som gick i uppfyllelse. Vi åkte ett team till Zimbabwe, sex tandläkare och en tandsköterska. Det kändes jättebra. Du får så mycket tillbaka när du åker ut som volontär.
Till vilket av IMs verksamhetsländer vill du åka?
- Jag har tittat snabbt på er hemsida och det kommer troligen att bli Asien. Men Palestina är också intressant. 




Läs mer om Tandläkare utan gränser på http://www.tandlakareutangranser.se/
  
Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson
Foto: Åsa Bengtsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

söndag 25 april 2010

Don't eat macaroni *

Söndag. Uppsala visar sig från sin allra bästa solsida. Fyrisån strömmar utanför Norrlands nation. En efter en återvänder årsmötesdeltagarna. En del har varit i högmässa. Andra inte.
Först ut i dagens program är Karin Stenmar från DemCollective. Hon pratade om hållbart företagande. Och då menade hon HÅLLBART företag. Inte nästan hållbart. Eller lite hållbart. Hon och hennes kollegor vill gå hela vägen.
- Vi kunde inte hitta en bra textilfabrik så vi startade en egen.
DemCollecitve började som ett projektarbete under studietiden. I dag är det ett företag med 20 anställda. Fyra i Sverige och 16 på Sri Lanka.




För Karin Stenmar och DemCollective är vinst inte pengar. När några av de anställda kvinnorna i Sri Lanka öppnade egna bankkonton - tycker Karin att företaget gjort en vinst och hon är mycket kritisk till de lagstadgade minimilönerna. DemCollective betalar det tredubblar och kallar det levnadslön.
För henne är det viktigt att skapa bra arbetstillfällen där de bäst behövs. Det är därför textilfabriken finns i Sri Lanka, inte i Sverige.
demCollective tillverkar t-shirts, det var så det började, men i dag finns både jeans och andra kläder i sortimentet.
Kolla in deras hemsida och webbshop på http://www.demcollective.se/

I skrivande stund pågår ett antal seminarier i huset, bland annat om IM Fair Trade, Operaion Dagsverke och om Move It.

*Dem i Demcollective står för don't eat macaroni eftersom likheterna mellan snabbmatsindustrin och textilindustrin är jämförbara.

Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson och Åsa Bengtsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

lördag 24 april 2010

IM har fått ny styrelse

Årsmötet avbröts för gruppdiskussion om IMs framtida strategi och om motinerna.


IMs anställda deltog inte i gruppdiskussionerna utan hade egna samtal.


Nu är IMs nya styrelse vald. Från och med i dag ser styrelsen ut som följer



Håkan E Wilhelmsson, ordförande, domprost i Lund. (omval)
Sofia Olsson, vice ordförande, politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen.
Lennart Hansson, ordinarie ledamot, kyrkoherde i Sundbyberg. (omval)
Carl Nilsson, ordinarie ledamot, civilekonom och konsult. (nyval, tidigare suppleant)
Anne Saaristo, ordinarie ledamot, vård- och omsorgschef. (nyval,tidigare suppleant)
Anders Brännström, ordinarie ledamot, VD Volvo Technology Transfer. (nyval)
Gisela Holmén Yngrot, ordinarie ledamot, handläggare på Svenska Röda Korset. (nyval)

Suppleanter
Helena Thorfinn, tjänstledig från en tjänst som senior policy specialist på Sida. (nyval)
Anders Tivell, projektledare för utvecklings- och forskningsfrågor vid SLU. (nyval)
Tove Holmström, utvecklingsstrateg på Linköpings kommun. (nyval)

Revisorer
Eva Nordland, ekonomichef på Simrishamnsbostäder AB. (omval)
Tobias Lundvall, projektsamordnare på Astra Zenica. (omval)

Nu väntar middag och underhålling. Det blir klezmermusik av "Den flygande bokrullen". Det blir skoj!


Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson och Åsa Bengtsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Årsmötet är öppnat.

IMs styrelseordförande Håkan E Wilhelmsson hälsade deltagarna välkomna till IMs 65:e årsmöte. 
Han kommenterade tre viktiga saker som hänt under 2009: nya stadgar, nytt medlemsbegrepp och  att IM övergått från att arbeta i många små projekt till att arbeta i program där vi tar ett helhetsgrepp på vår verksamhet i fält.


Agneta Simonsson, förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Uppsala hälsade oss alla välkomna till the grand old lady - Uppsala. Snabbt noterade hon att det var så många unga deltagare i årsmötet, något som både överraskade och gladde henne.
Hon tog också tillfället i akt att göra reklam för sin stad och hon berättade att målet tillsammans med invånarna är att göra Uppsala till en anständig stad att leva i  - för alla.


På grund av askmolnet har nästan inga från IMs fält lyckats ta sig till Sverige. Syamala Kadamuturur och Youdon Tsering tog sig från Delhi till Uppsala och IMs Erik Edling är deras tolk.


Dagens konferencierer är Björn Eriksson och Pernilla Carlsson.


Gunnel Axelsson Nycander från Hela Världen, Svenska Kyrkans utlandsarbete, inledningstalade och pratade om rättvis handel och bistånd. Ideella organisationer kan arbeta med handel på tre sätt enligt Nycander, att påverka de politiska ramarna, att skapa rättvisa handelsrelationer och att uppmärksamma problem i den vanliga handeln.


Klockan 14.15 inleddes årsmötesförhandlingarna. Lennart Prytz från Lund valdes till årsmötesordförande och Anne Nilsson valdes till sekreterare.


IMs pressekreterare Monica Brundin Danielsson intervjuade IMs generalsekreterare Bo Paulsson om det gångna året. Bo Paulsson pratade om några av 2009 års viktiga händelser, bland annat klimatarbetet, att IM lämnat över verksamheten i Irak till de lokala myndigheterna och audiensen hos His Holiness, Dalai Lama.

Nu fortsätter årsmötet med gruppdiskussioner om IMs framtida strategi samt om de motioner som kommit in till årsmötet.

Vid pennan  och bakom kameran för IM, / Monica Brundin Danielsson och Åsa Bengtsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Årsmöte förberedelser och lunch

Så nu är vi på banan. Årsmötesdeltagarna har börjat komma. Lunchen är serverad. Utställningarna är uppsatta. IM Fair Trade har bullat upp med varor och våra samarbetspartner från Indien är här med prover på nya snygga väskor och gratulationskort.


Syamala Kadamuturu från New Delhi har tagit med sig nya produkter från IMs samarbetspartner Mesh.




Temat för årsmötet är Fair Trade. Jolan Rusz är ansvarig för IM Fair Trade och har med sig massor av varor till årsmötet.


Tove Holmström är nominerad till IMs styrelse och Stefan Holmström son till IMs grundare Britta och hedersledamot i styrelsen.


Agneta Simonsson, förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Uppsala kommun tillsammans med Kjell Jonsson, biträdande generalsekreterare i IM, IMs generalsekreterare Bo Paulsson och Håkan E Wilhelmsson, ordförande i IMs styrelse.

Vid pennan och bakom kameran för IM /Monica Brundin Danielsson, pressekreterare.

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

torsdag 22 april 2010

Lyckad filmkväll på Panora Folkets Bio i Malmö

Drygt 30 personer kom till IMs filmvisning på Panora Folkets Bio i Malmö i går den 21 april. Egentligen skulle IMs platschef i Zimbabwe varit där och pratat om sitt land och IMs arbete där men det numera berömda askmolnet hindrade honom från att komma till Sverige. Istället hoppade IMs handläggare för Afrika och Centralamerika, Sara Fallström in som föreläsare med kort varsel. Ett inhopp som hon gjorde med bravur.


Sara Fallström visade bilder från förra årets resa till Zimbabwe.

Kvällen började med snacks och cider och det var många som kom för att mingla tillsammans med IMs Jenny Oskarsson och Annica Markström från Skånekontoret.


Jenny Oskarsson och Annica Markström fixade tilltugg till minglet.

Filmen Backbone of Africa är en samproduktion mellan filmproducenten Helene Granqvist och Hungerprojektet, http://www.hungerprojektet.se/
Hungerprojektets VD Åsa Skogström Feldt kom till IMs visning och deltog i eftersnacket. Läs mer om filmen på http://good.se/index.php?id=124

Åsa Skogström Feldt, VD för Hungerprojektet och IMs Sara Fallström.

Kvällen var ett samarrangemang mellan IM, Sensus och Folkets Bio.
Vid pennan och bakom kameran för IM,

/ Monica Brundin Danielsson, pressekreterare och kommunikatör på IM

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

onsdag 14 april 2010

IM Fair Trade i Kolkata

IM Fair Trade i Kolkata


Med sina ca 13 miljoner invånare är Kolkata (tidigare Calcutta) en sjudande storstad. En grön, vänlig stad med en växande medelklass, som spelar cricket på fältet utanför Victoria Memorial. På gatorna trängs kända modekedjor som Benetton och Levis med gatustånden och uteliggarna, som består av hela familjer som bokstavligen lever på gatan. Råkar man vandra på gatan efter mörkrets inbrott, får man finna sig i att kliva rakt igenom människors bostäder där de använder rännstenen till att tvätta sig, raka sig och utföra sina behov – vilket känns på lukten. Barnen har redan lagt sig på marken för att sova.



Varken hotelldirektören eller universitetsstudenten vi möter vet vad fair trade är. Men när vi förklarar att det handlar om mänskliga rättigheter och människorna bakom varorna, deras arbetstider och arbetsförhållanden, löner och rättigheter nickar de och tycker att det låter bra.



Vi har besökt fyra hantverksorganisationer, alla medlemmar i WFTO, World Fair Trade Organization. Alla fyra drivs av kvinnor. I Kolkata arbetar man mycket med läder, från ko- eller getskinn. Man målar och karvar i små och stora läderbitar. Vi tittar på väskor, plånböcker med mönster, askar och även sparbössor för barn i form av elefanter, katter och ugglor. Vi ser på tillverkningen där männen skickligt skär ut bitarna till de olika varorna med hjälp av stansformar, medan kvinnorna målar läderbitarna i olika färger och mönster. Männen limmar, svetsar, karvar och skär. Kvinnorna målar och håller i kvalitetskontrollen. Stämningen är god. De verkar trivas. Lönerna ligger över minimilönen plus årlig bonus och de anställda har full sjukförsäkring för hela familjen (dvs alla de försörjer i familjen vilket även kan vara föräldrar och syskon). Som många i Indien arbetar de sex dagar i veckan, åtta timmar om dagen. De får mat och te under arbetsdagen.
EMA, Equitable Marketing Association, är med sina 33 år en av de äldsta fair trade organisationerna i Indien. De har totalt 300 anställda och inga säsongsarbetare. De exporterar varor till fair trade kunder i bland annat Australien, USA, Holland, Österrike, Tyskland, Frankrike och Danmark.

På EMAs marknadsavdelning möter vi Nita. Hon ansvarar för exportverksamheten av textilier som till exempel sjalar vävda i siden eller bomull. Hon jobbade tidigare som lärare, men ville prova något som gav mer mening och tog därför jobbet här på EMA, trots att det innebär mellan två och tre timmars resa varje dag.
- Här känner jag att jag gör skillnad, säger hon och vi som arbetar i IM känner igen tanken och känslan.
EMA ligger en bit utanför Kolkata i Baripuw, ett grönt och bördigt jordbruksområde. De odlar ekologiskt och vi får äta lunch tillsammans med de anställda. Olika goda grönsaksgrytor tillsammans med ris. Vi västerlänningar får bestick medan de andra vid bordet äter med händerna. Även den söta och starka mangochutneyn lyckas de inta med händerna trots att den är rinnig.

Av Jolán Rusz och Ann Bülow

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

måndag 12 april 2010

Socialministern förgyllde invigning i Amman



Så här ser huset ut. Det rymmer kontor, samlingssal för 100 personer, lokal för work-shop och gästvåning.

I dag har det varit enormt högtidlig invigning av IMs nya hus i Amman. Flytten från Sweileh gick för några månader sen och sen dess har personalen, jämsides med sina vanliga uppdrag, arbetat med att få det nya huset färdigt. Sen vi, jag, Bo Paulsson och Stefan Holmström, kom hit har det fejats och fixats. Och allt blev mirakulöst nog klart precis till dagens invigning.


Det kom massor av barn till IMs hus för att fira.


Den mest prominenta gästen var socialminister Ms Hala Lattouf. Det var hon som snabbt  och effektivt klippte bandet och som sen tog sig tid att gå runt och prata med både barn och personal. Ms Hala Lattouf hade också ett kortare möte tillsammans med Bo Paulsson och Stefan Holmström.


Socialminister i Jordanien Ms Hala Lattouf

Bland talarna vid dagens högtidliga invigning fanns både Stefan Homström, som pratade mycket om hur IMs verksamhet i Jordanien startade 1966, och Bo Paulsson som pratade om framtiden, om IMs plan att inom fem år lämna verksamheten i Jordanien och om alla barns lika rättigheter till ett värdigt liv. Invigningen bevakades av både tv och press.

Deltagarna i den dagliga verksamheten för vuxna Al-Wehdat, hade övat in en ramsa för att hälsa gästerna välkomna.

Hjärtat i dagens verksamhet i Amman är ett resursteam bestående av två sjukgymnaster, en arbetsterapeut, en speciallärare, en sjuksköterska och en socialarbetare. De besöker varje vecka de 13 centra och skolor som IM samarbetar med. Deras inställning är att ingenting är omöjligt. Att alla kan göra framsteg trots psykiska funktionshinder och att varje individ har sin chans till ett bättre liv.


Vid pennan och bakom kameran för IM,

/ Monica Brundin Danielsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 9 april 2010

Taller sobre Incidencia Política en derechos humanos y VIH en Centro América

Taller sobre Incidencia Política en derechos humanos y VIH en Centro América
El 7 y 8 de abril se realizó este Taller como actividad del Proyecto Regional de Información y Prevención del VIH/Sida en Centroamérica.  Ha sido Organizado por Anades e Imu socias de el Salvador.
Dirigido para el Personal del Proyecto de las tres organizaciones socias de Guatemala y el Salvador (Anades, IMU y Aprosami) con participación de IM Regional  (Ingrid y Georgina)

El Contenido: Conceptos básicos de Incidencia, Elaboración del Plan de Incidencia como ejemplo y la Identificación de las fortalezas institucionales para la Incidencia.

El Resultado: Un perfil de los elementos básicos para la elaboración de un Plan de Incidencia en el marco de los Proyectos en Centroamérica.

Resultado Agregado:  Mayor convivencia y comunicación entre el Personal de las Socias e IM REgional.
por medio de las actividades separadas al taller que fueron valoradas por todos y todas.

Georgina/ Expert en Health
IM Central América


/

torsdag 8 april 2010

Bilder från dagens festligheter i Erbil i Kurdistan

Bo Paulsson delade ut IM Fair Trade-leksaker till barnen.


För säkerhets skull.



Med de sötaste tofsarna.


Det kom väldigt mycket folk.


Sötaste stavningen.


I traditionella kurdiska festkläder.



Bo Paulsson i samspråk.


Sötast.


Bakom kameran  för IM,

/ Monica Brundin Danielsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Högtidligt överlämnande av Helena Center i Kurdistan

I går kom jag och Bo Paulsson, IMs generelsekreterare till Erbil i Kurdistan. I dag överlämnades Helena Center till de kurdiska myndigheterna.



På bilden syns Bo Paulsson, Dr Khalid Ali Abdullah director of the directorate of health in Erbil och the minister of health Mr Tahir Howram.



Bo Paulsson utanför Helena Center i Erbil.

IMs engagemang i Kurdistan startade 1991. Sommaren efter det första Gulfkriget. Den första insatsen gjordes på initiativ av Kurdiska föreningen i Lund och tillsammans med Rädda Barnen i Lund. Då handlade det om matdistribution till alla de kurdiska flyktingar som fanns i regionen. 1992 genomfördes ett nutritionsprojekt tillsammans med läkaren Helena Santesson och Unicef, det blev starten på det långa arbete med fokus på barn med funktionshinder som IM finansierat och medverkat till i Erbil. Och det blev grunden till det som i dag är Helena Center, ett rehabiliteringscenter för barn mellan 0 och 14 år med funktionshinder. Helena Center som det ser ut i dag stod klart 1996 och hittills har 20 000 barn fått vård och rehabilitering här. Arbetet har hela tiden utförts i samarbete med de lokala myndigheterna och det är också de som från och med tar över hela ansvaret för centrat.

Åter till dagens ceremoni. Bo Paulsson och jag anländer till Helena Center vid halv tio på förmiddagen och möts av en så stor folkmassa att vi blir helt häpna. Det är kostymklädda män, kvinnor i svart, barn och kvinnor och män i traditionella kurdiska kläder. Inne i det stora väntrummet har man satt fram stolar och soffor och talarstolen är på plats.


Bo Paulsson sa i sitt tal att tiden är kommen. Det är dags att lämna över men att IM kommer att fortsätta sin relation till Helena Center i syfte att stötta med erfarenhet och kompetens.
Under tiden står köer av människor med barn med funktionshinder utanför dörren till centrat. När ceremonin är slut får de komma in och verksamheten fortsätter.




Vid pennan för IM,

/ Monica Brundin Danielsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se