tisdag 8 mars 2011

Kvinnor i Malawi får till attitydförändring hos hälsopersonal

Ny lag om våld i hemmet
Ja jag fortsätter väl att berätta hur IM tillsammans med lokala civilsamhällesorganisationer kan skapa förändring för kvinnor i utvecklingsländer.

I Malawi har vi en partner som heter WLSA - Women and Law in Southern Africa. Deras chef, Seodi White, besökte IM förra året för att berätta om sitt arbete. Om detta kan ni för övrigt läsa här:

http://www.manniskohjalp.se/sv/Om-IM/nyhetsarkiv/Nyhetsarkivet/Mot-Seodi-White/

WLSA arbetar efter en särskild metod, där man kombinerar spridandet av kunskap om kvinnors rättigheter med alfabetiseringsinsatser. Men man arbetar också mycket med påverkansarbete. T ex tog man med hjälp av finansiering från IM fram en skuggrapport som presenterades i Genève förra året, med anledning av att det var Malawis tur att rapportera hur landet efterlever CEDAW. CEDAW-kommittén utgick sedan i sina rekommendationer till malawiska staten till stor del från WLSAs information i skuggrapporten.


WLSA har dessutom bidragit till att en ny lag antogs för att förbättra kvinnors skydd mot våld i hemmet.

I samlad tropp
Wilsa arbetar med kurser på gräsrotsnivå för att förbätttra levnadsvillkoren för kvinnor och flickor. Detta gör man genom att involvera hela lokalsamhället där man tillsammans identifierar problem på ett enkelt och konstruktivt sätt och därefter kommer fram till gemensamma handlingsplaner. För att förändringar ska komma till stånd involverar man både kvinnor och män och inte minst de lokala hövdingarna som har stor makt att påverka människor i byn. I kurserna beskriver man vad jämställdhet betyder för båda könen och man understryker flickors rätt till skolgång. Som en del av rättighetsperspektivet diskuterar man också myndigheters ansvar och skyldigheter. Alla deltagare lär sig att rättigheter betyder att man också har ett eget ansvar i att förändra.

Ett resultat av denna metod var att man efter en kurs i en by i gemensam tropp begav sig till den lokala hälsokliniken, begärde att få träffa ansvarig och framförde klagomål om arroganta och diskriminerande attityder riktade mot kvinnor, bland hälsopersonal, något som är ett utbrett fenomen i Malawi. Effekten blev att ansvarig tog upp problemet med sin personal och vidtog diciplinära åtgärder. Den ansvarige var djupt imponerad. Han hade aldrig under sin tid som chef för häslokliniken mött en så välorganiserad grupp av kvinnor komma från en by i samlad trupp för att med styrka hävda sina rättigheter.


-- Vid pennan för IM,

 /Sara Fallström, handläggare för Afrika och Centralamerika


 Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar