tisdag 11 december 2012

Toaletter och rent vatten


Den här veckan håller Musikhjälpen till på Stortorget i Malmö, med Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Jason Diakité som programledare. Årets tema är barns rätt till rent vatten.

Toaletter handlar om rent dricksvatten och bättre hygien så att risken för smittspridning minskar. Men det är lika mycket fråga om trygghet, särskilt för flickorna. När det inte finns toaletter är enda alternativet att hitta en undanskymd plats utomhus. En plats som kan vara väldigt utsatt och farlig.

IM bygger offentliga toaletter tillsammans med lokala samarbetspartners. Toaletterna bygger vi vid platser där människor samlas, som skolor och vårdcentraler. Vi bygger både vattentoaletter och toaletter av utedass-modell. Om det finns tillräcklig vattentillgång i området där toaletterna ska byggas, kopplas de in på det kommunala eller statliga vattensystemet. Då går avloppsvattnet inte rakt ut i naturen. När vi bygger utedass sköts renhållningen av lokala kommittéer och samarbetsorganisationer.

-          Du kan förändra livet för hundratals flickor i indiska skolor, säger Janusz Lipinski som är handläggare på IM.

Flickor som nu kan gå i skolan och känna sig trygga, som inte behöver stanna hemma under sin mens, som får tillgång till rent vatten och kan hålla sig rena och friska.
Besök Glädjeshoppen där du kan köpa en toalett och förändra liv! 



-- Vid pennan för IM, Marcus Nilsson  / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

onsdag 5 december 2012

Talent och hennes get


Det var inte helt lätt att få Talent och getterna på en och samma bild.

För ett barn i Zimbabwe är en get bland det bästa man kan få. Den kan verkligen göra skillnad. Här är geten högt aktad. Den är en symbol för att det ska gå bättre i livet och har den näringsrikaste mjölken. Därför delar IM ut getter till barn och familjer i östra Zimbabwe där vi arbetar.

Talent Manweys föräldrar dog i aids strax efter att hon föddes. Idag är hon tolv år och bor hos sin moster i Mayo-distriktet. De är inte ensamma. På gårdsplanen är det fullt av liv när getterna springer runt och leker. Geten hon fick har fått fem killingar.

Getterna är Talents och hennes mosters rikedom. När de säljer en av killingarna får de in pengar till att köpa böcker, pennor och filtar till huset där de bor. Det betyder mycket för Talent som alltid har tyckt om skolan, särskilt matematik och engelska.

Getterna är ett inte bara ett bra sällskap och mjuka att krama, de ger också den näringsrikaste mjölken. Och det behöver Talent när hon ska sätta sig och göra sina läxor på kvällen.

Föräldralösa barn har ofta ingenting att ärva av sina föräldrar, om det har funnits några pengar i familjen har de ofta fått gå till mediciner och behandling av föräldrarnas sjukdom.

Hjälp till att sprida glädje till fler föräldralösa barn på Glädjeshoppen.se

-- Vid pennan för IM, Emilia Johansson / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

onsdag 28 november 2012

Stella och skolan



Ikväll har jag sett svt:s serie ’Why poverty’ som handlade om Rafea och hennes liv som dramatiskt förändrades när hon fick chansen att lära sig läsa vid Barefoot college i Indien. Fler barn börjar i skolan idag än tidigare, men enligt FN går 150 miljoner barn inte klart skolan och majoriteten av dem som hoppar av är flickor. Ofta kan flickorna inte gå till skolan så mycket som krävs för att lära sig tillräckligt. Och det är nästan alltid kopplat till fattigdom. Fattiga familjer håller sina flickor hemma för att hjälpa till med hushållsarbete. Fattiga familjer låter sina döttrar gifta sig tidigt för att säkra deras försörjning.

Men sen hamnar flickorna i jobbiga situationer som unga kvinnor. De är helt ekonomiskt beroende av sina män och kan inte tjäna egna pengar. Utan utbildning är det svårt att få jobb. Kvinnorna kanske inte heller kan läsa och på så sätt inte ta till sig viktig kunskap som var den närmaste kliniken ligger eller att det faktiskt finns gratis malaria medicin att få. Samma kvinnor kanske inte heller kan hjälpa sina döttrar med läxorna.

Allt blir en ond cirkel. Det är precis så fattigdom fungerar och fortsätter att göra världen orättvis.
När jag var i Malawi i maj träffade jag Stella. Det var en fantastisk resa och vi fick träffa många unga engagerade flickor som vill förändra sin framtid och gå klart skolan. Men Stella är den som fastnat i mitt minne. Hon bor i ett litet hus bestående av ett rum med en madrass på golvet tillsammans med sin mamma och lillasyster. Hennes mamma Florence kämpar med deras försörjning. En dag för ett tag sedan ville mamman att Stella skulle stanna hemma från skolan för att sälja majs på den lokala marknaden.

Då protesterade Stella. Hennes mamma blev upprörd och på kvällen rymde Stella hemifrån. Hon hade hört talas om den lokala kvinnogruppen som jobbar för att alla flickor ska gå i skolan och inte gifta sig som minderåriga. Stella rymde till en av de kvinnorna. För att göra en lång berättelse kort så slutade allt väl. Kvinnogruppen som startades av IMs lokala partner Creccom stöttade Stella genom att prata med alla vuxna i hennes närhet. Hennes mamma, lärarna och byäldsten förstod sen att Stella behövde stöd och uppmuntran i sina studier.

Idag går Stella till skolan varje dag och hennes mamma Florence berättar att hon är så glad över sitt beslut och att hon nu inser att Stella hade rätt.

Vid pennan för IM, / Emilia Johansson webbredaktör

Om du följer länken kan du medverka till att fler flickor som Stella får gå i skolan.

http://gladjeshoppen.se/#/skolavgift-till-en-flicka

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

måndag 26 november 2012

Glädjen att få en egen inkomst





Patience Sanhani kämpade hårt för att ta hand om sin familj och uppfostra barnen. Det var inte lätt, både hon och hennes man var arbetslösa. För familjen var varje dag en kamp för att få ihop pengar till  mat och jordbruksmaterial och att samtidigt betala barnens skolavgifter. Inkomsterna de fick in kom framförallt från olika ströjobb.

När hon valdes ut av byn för att bli en IM-volontär (år 2010), hade familjen precis bestämt sig för att sluta skicka sin äldsta dotter till gymnasiet (secondary school). De inte hade helt enkelt inte råd med skolavgifterna.

När hon fick möjlighet att starta ett eget företag med kycklingproduktion blev det vändpunkten för Patience och hennes familj. Barnen kunde gå vidare i skolan. Även om det är Patience som är mottagare av lånet/stödet från IM, jobbar hon och maken tillsammans som ett team.
Med hjälp av cykeln som Patience har kunnat köpa kan nu hennes man leverera kycklingar till fler kunder och sälja på den närmaste större marknaden.

Patience framtidsplaner handlar både om företaget och om barnen. Företaget ska växa och de ska sälja mer kycklingar, planen är också att köpa in två kor, förstärka tak och väggar på huset och bygga en toalett. Och att kunna fortsätta betala skolavgifter så att barnen får en bättre framtid.

Du som företagare, investera i fler entreprenörer som Patience. Låt det bli årets julgåva till kunder och anställda gå till glädjeshoppen.se/företag


Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 23 november 2012

Glädjen att få synen tillbaka





Ingenstans bor man på så hög höjd som i Himalaya och det påverkar ögonen. Grå starr är mycket vanligare här än någon annanstans i världen. Men grå starr går att operera bort, till en inte alltför hög kostnad.
Det är en otrolig upplevelse att träffa människor som har fått synen tillbaka. För att inte tala om hur det måste kännas att själv kunna se igen, att kunna vara aktiv och deltagande igen, inte någon börda.

I Nepal får ovanligt många människor grå starr, och blir helt eller delvis blinda. Till skillnad från i Sverige drabbar den människor i alla åldrar, även barn och ungdomar. Det händer till och med att barn föds med grå starr, helt blinda. Orsaken är en kombination av genetiska betingelser och att ögonen utsätts för den höga höjdens starka ultravioletta strålning. För ingenstans i världen bor man på så hög höjd som i Himalaya, på den tibetanska högplatån.

Det är inte svårt att förstå hur viktig synen är. Om man är bonde eller nomad och blir blind drabbas hela familjen. En synskadad person betyder att två inte kan arbeta – en dubbel börda för människor som lever på marginalen. Därför förändrar operationerna livet för de här människorna!
– Människor som redan har opererat ena ögat och som kom för att operera det andra ögat är både lyckliga och förhoppningsfulla för de vet att snart kan de se helt och hållet, berättar Janusz Lipinski som är handläggare på IM.

IM samarbetar med Tilganga Institute of Ophtomology . Med billig och mobil teknik för att bekämpa de sjukdomen. De har också utvecklat ett sätt att tillverka artificiella linser som ersätter den av starr skadade linsen. 


Du kan hjälpa till så att fler människor får glädjen att få synen tillbaka på: glädjeshoppen.se (gladjeshoppen.se/#/ogonoperation-mot-gra-starr)



Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 13 november 2012

Move It hjälper nyanlända ungdomar in i föreningslivet

Stockholms Idrottsförbund har skrivit en artikel på sin hemsida vårt projekt Move It - föreningsintroduktion och mötesplats i Stockholm .

" Här hjälper Move It nyanlända ungdomar in i föreningslivet

Bager Mahdi fick hjälp att komma i kontakt med olika idrotter när han kom till Sverige från Irak. Han är en av många nyanlända ungdomar som Move It har hjälpt in i föreningslivet. - Det var bara folk från utlandet i min klass på skolan, så det var bra att jag genom tyngdlyftningen fick träna på min svenska, säger Bager Mahdi. "
 
 


 Fotograf Wilhelm Wigardt


-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg projektledare Move It IM Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 7 september 2012

Högtidligt på Börsen i Göteborg

Den 4 september var det högtidlig samling på Börsen i Göteborg. Kommunen och frivilligsektorn har kommit överens om regler och principer som ska gälla mellan kommun och ideell sektor. Det var nu dags att underteckna detta dokument. Med stolta steg gick IMs representanter dit.




Nina Sannefält, från IM Göteborgs styrelse och ansvarig för läxhjälpsgruppen, Stina Ogbonnya, adjungerad till IM Göteborgs styrelse och ansvarig för flyktingbesöksgruppen, samt Inger Unenge, från IM Göteborgs lokalkontor var där minglade med ett 70-tal föreningar och fick goa grejer från buffébordet att  mumsa på under kristallkronorna.




Kommunstyrelsens ordförande Annelie Hultén skrev på och likaså gjorde flera frivilligföreningar, däribland IM genom Nina Sannefält i styrelsen för lokalföreningen.

Överenskommelsen finns skriften att tillgå på www.idekom.org.

Vid pennan för IM Inger Unenge, enhetschef IM Göteborg, 

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 3 augusti 2012

Gnestas första riktiga musikfestival!

Den 11 augusti är det dags för Lakeside Music Lovers Festival på vackra Södertuna Slott - enligt arrangörerna den första riktiga musikfestivalen i Gnesta!

Kom själv eller ta med familjen och njut av bra musik, mat och festivalstämmning. Pop, Rock, Metal, Reggae med mera kommer att höras från scenen.  Festivalen äger rum vid Södertuna slottspark "Lakeside".  Det kommer finnas festivalmat till bra priser och bartält, samt även varor från IM Fair trade.
Erika Sandberg som tidigare varit volontär för IM i Jordanien kommer spela sin musik och stå för IMs marknadstält.

Inträde 100:- löses vid entrén.  Ta pendeltåget till Gnesta och sedan promenera bort till Gnesta strands brygga, där kommer det att gå båtar över till slottet för 20:-/person.
Festivalen pågår kl 12-01.

För praktisk information se: http://www.facebook.com/IMstockholm?ref=hl#!/events/491013854248213/

Vill du höra Erikas musik?
http://youtu.be/4Z6-k3RWHr4 


-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg Volontärsamordnare och informatör IM Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 29 juni 2012

IM Stockholm tackar med sommarfest

Utan volontärernas insatser under terminerna vore IMs verksamhet i Sverige inte möjlig. Detta uppmärksammar IM Stockholms lokalförening genom att styrelsen bjuder in alla Stockholms volontärer till en årlig sommarfest! Till festen kommer medlemmar, volontärer, trogna äldre IMare och ibland intresserade vänner som också är välkomna. Ett 40-tal mingelsugna fick god salladsbuffé och kaffe med hembakta kakor en måndagkväll när himlen var något grå.


























Det roliga med lokalföreningens sommarfester är att åldrarna är så blandade, det brukar variera mellan 0-85 år ungefär. Vi är glada att IM är en mötesplats på många olika sätt! Det är även det perfekta tillfället för volontärerna i de olika verksamhetsgrupperna att träffas, vilket man kanske inte gör så ofta annars.

Nu tackar vi för terminen som varit och önskar Glad sommar!

Josefin Daleskog, Enhetschef IM Stockholm -- Vid pennan för IM, / Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

fredag 25 maj 2012

IM ger alla bönor samma chans

Det går inte att sticka under stol med att det är väldigt intressant och ganska annorlunda att jobba på IM. Eller vad sägs om sortera kaffebönor som eftermiddagssysselsättning?


Jag får väl ta det från någon sorts början. Mina kollegor Thomas Ericsson och Janusz Lipinski var för ett tag sen på resa i Guatemala och El Salvador för att besöka kaffe- och fair tradeproducenter. IM har sålt kaffe från Finkan (så heter plantagen) som ligger i El Salvador och drivs av vår samarbetspartner Anades, sen 2005 och nu ska vårt kaffe tas till nya smakhöjder. 


Läs mer om IMs verksamhet i Centralamerika http://manniskohjalp.se/projekt/centralamerika

Hittills har kaffet, som enbart köpts från finca san Jorge, både rostats och malts i El Salvador. Det har gjort att kaffet förlorat i smak under den långa transporten. Det ska bli ändring på det. Thomas och Janusz hade med sig kaffebönor från fyra producenter inklusive Finkan tillbaka till Sverige. Två av producenterna levererade skalade och sorterade bönor medan två lämnade mer blandad kvalitet. 


Därför sitter vi här och sorterar. Är den här fin eller ful? Undrar vi med ovana händer. De med sprickor, de som är missfärgade eller bara små bönflisor sorteras bort och kvar blir de perfekta. De som ska tas med till kafferosteriet i Sverige för att rostas, ensamma och med andra producenters bönor. Allt för att få fram den perfekta blenden. Den perfekta rostningen. Målet är, säger Thomas, att höja kvalitén och skapa ett konkurrenskraftigt kaffe. Strax före påsk nästa år räknar vi med att kaffet finns i våra IM Fair Trade-butiker.


Den torkade och skalade kaffebönan är verkligen ingen skönhet och doftar absolut ingenting.

Vi sorterade fulbönor från finbönor för att ge alla producenter samma chans.


I El Salvador sorterar fem kvinnor, för det är bara kvinnor som sorterar kaffebönor, 50 kg bönor på en timmen. Vi kan säga att vi var långt borta från den effektiviteten.


Här kan du läsa mer om IM Fair Trade och handla i webbshoppen http://www.imfairtrade.se/main.aspx?guest=yes

Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson, pressekreterare och redaktör


 Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

måndag 21 maj 2012

A rainy day - det är ju nu!

Fem engagerade klasskompisar från Midgårdsgymnasiet i Umeå bestämde sig - det är dags att göra något för vår värld, och det är dags nu!  De startade UF- Företaget A Rainy Day och vann miljöpriset i sin region Västerbotten. Därför gick de också till final i SM i Ung Företagsamhet.

Produkten är en snygg och miljövänlig tygpåse som är tillverkad enligt fair trade, och för varje såld påse skänks ett träd till IMs planteringar i Himalaya. Förra veckan var det SM-final och utställning på Älvsjömässan i Stockholm och jag passade på att träffa Isa Lundqvist från företaget och bad henne att berätta lite mer om A Rainy Day.

Hur fick ni idén till en miljövänlig tygpåse?
Vi visste att vi ville göra någon form av miljöinsats, och själva tanken bakom en tygpåse är ju att den kan användas utan att förbrukas. Vi letade länge efter tygpåsar som är tillverkade på ett bra sätt, och som inte fraktas med miljöfarliga transporter. Vi ville också göra något kreativt, och därför bestämde vi oss också för att trycka påsarna, något ingen av oss gjort tidigare. Även i tryckprocessen var vi noga med att allting skulle gå till på ett schysst sätt, och därför valde vi just screentryck och vattenbaserad färg utan hälso- och miljöskadliga ämnen. Vi tyckte om idén, men ville inte nöja oss med det, utan vi bestämde oss också för att vi ville plantera ett träd för varje påse på grund av all skövling som pågår världen över.

 
 
 
Berätta om ert namn – vad står A Rainy Day för?
 
När vi startade företaget så var tanken att vi skulle plantera i regnskogen, varför vi fick namnet A Rainy Day. När vi sedan bestämde oss för att samarbeta med IM istället beslöt vi oss för att behålla namnet. Då ändrades innebörden för oss, och vi tänkte istället på uttrycket "save it for a rainy day". A rainy day är ju nu, och alltså måste vi ta ansvar för vår värld nu!
 
Hur kom det sig att ni valde att samarbeta med IM?
 
Trädplanteringen valde vi just för miljöaspekten, men att vi till slut valde IM var just på grund av den människoaspekt som finns. Förutom att träden tar upp koldioxid, så minskar de ju jorderosion och översvämning, vilket underlättar livet för de som bor där, och det tilltalade oss. Att odlingarna sedan skapar jobb för många som har svårt att hitta det på andra ställen var bara grädden på moset!
 
 


Hur reagerade ni när ni fick veta att ni gått till final?
Vi visste att vi hade vunnit miljöpriset, men eftersom de inte sade något på prisceremonin visste vi inte att vi hade gått vidare. När vi precis knycklat ihop vår montervägg och slängt den i en sopsäck kom en representant från Ung Företagsamhet och gratulerade och berättade att vi skulle få åka om vi ville. Vi blev såklart superglada, om än lite överraskade, och vi bestämde oss snabbt för att anta utmaningen!

Vi har nu lyckats återskapa ungefär hälften av montern och är mer taggade än någonsin. Våra lärare tyckte också att det var väldigt roligt för vår och skolans skull, och de har försökt hjälpa oss så gott de kan. Vår handledare blev stolt och glad, och han har gett oss jättemånga välbehövliga tips inför mässan!

Vad har varit roligast med företaget och vad har varit svårast?
Roligast och svårast har nog tryckprocessen varit, speciellt när man kan se utvecklingen från den första till den sista påsen. Bara svårast har ekonomiarbetet varit, men även där har vi fått stöd så vi klarar oss.

De roligaste ögonblicken var nog mässan med miljöpriset och 3:e priset i logotyp och IM-lunchen vi blev inbjudna till här i Umeå. Den äldsta personen där var drygt 90 år gammal och alla hade jättebra historier. Dessutom blir man väldigt rörd när folk berättar hur otroligt inspirerande de finner vårt arbete. En kvinna där sade till och med att hon kommit till lunchen för att hon fått veta att vi skulle vara där. Sådana ögonblick är nog det bästa med den här upplevelsen.





UF-företaget A Rainy Day består av: Isa Lundqvist, Jennifer Nygren, Linnea Mårald, Emelie Abrahamsson och Linnéa Edlund som läser programmet Arena Kultur på Midgårdsskolan i Umeå.


-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 15 maj 2012

Anton Andersson först i mål!

Vädrets makter var emot oss - men vi hade det bra ändå. Så kan jag sammanfatta lördagens motionslopp Tillsammans i Mål i Stadsparken i Lund i lördags. Nu har vi övat. Nästa år gör vi om det!

Anton Andersson, 11 år, från Löddeköpinge var först i mål och fick en IM Fair Trade-fotboll.

Tack till sponsorerna!

Svängig uppvärmning tack vare Friskis och Svettis i Lund.

Delar av projektgruppen bakom Tillsammans i Mål!! Bra jobbat!

Tack till alla löpare!



Sekretariat.


Kalle Apel från IM Fair Trade gav bort en rättvis fotboll.




Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson
Foto: Monica Brundin Danielsson och Emma Lindbladh


 Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se


torsdag 10 maj 2012

På lördag gäller det!


På lördag gäller det. Jag ska inte skriva att välgörenhetsloppet "går av stapeln" för den frasen har jag använt mig av för sista gången i mitt liv. Om det inte gäller båtar då förstås. Jag ska berätta.


När jag var hyfsat nykläckt som journalist arbetade jag en period på Kvällsposten i Malmö. Ibland arbetade jag dag, ibland kväll och ibland var jag morgonreporter. Det innebar att jag gick upp klockan tre på natten för att vara på plats på redaktionen klockan fyra. Det var okristligt. 


Morgonredaktionen var ett litet lågmält gäng reportrar och redigerare som arbetade under sträng ledning av en lagom morgonsur chef. Tro det. Han, för det var altlid en han, gick ju varje dag upp i ottan för att se till att lika morgonsura medarbetare gjorde det som förväntades av dem.
Vid ett tillfälle skulle jag skriva en notis om något. Jag minns inte vad. Men jag minns att jag knattrade ner de där raderna i ett manusark och att jag sen högtidligt lämnade över notisen till chefen. Efter det gick jag tillbaka till min plats. Rumpan hade knappt landat på stolen förrän chefen några tiotal meter bort reste sig upp och skrek över hela redaktionen "Danielsson va' fan har du skrivit? Det är båtar och bara båtar som går av stapeln. Lär dig det!"
Så med det i minnet så ... ja ni fattar ...


På lördag är det i alla fall dags för årets coolaste motionslopp Tillsammans i Mål. Initiativet kommer från en grupp studenter som läser projektledning vid Malmö Högskola. De har själv skött all planering och de kommer att, med bravur, sköta genomförandet.


I sanningens namn är det inte så många som anmält sig och det tycker jag är synd för att 1. Det är alltid bra att röra på sig och det är mycket roligare att röra på sig tillsammans med andra. 2. Hela anmälningsavgiften går till något bra, det vill säga, till IMs verksamheter runt om i världen. 3. Det råkar också vara World Fair Trade Day så mina härliga kollegor från IM Fair Trade kommer att vara där med rättvisa varor från IMs värld. 


Ni som inte har anmält er än kan göra det genom att betala in 100 kronor till 
IMs konto 90 07 06-3. Märk betalningen “Tillsammans i mål”.
För att du ska komma med på deltagarlistan måste du också maila ditt
namn till tillsammansimal@hotmail.se


Vid pennan för IM,  Monica Brundin Danielsson




 Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 8 maj 2012

Bilder från årsmötet 2012


Dag 1, Folketshus i Varberg





Många kära återseenden




Årsmötesdeltagare intervjuades hör vad de säger här




Helle Klein fyller i sitt inledningstal rummet med inspiration och utmaningar.


Årsmötesförhandlingarna drar igång


Mellanrummen är minst lika viktiga


Bockstensmannen på besök, Varbergs mest kända person. Årets mötesvärdar var iklädda kopior från tiden då Bockstensmannen levde (ca år 1300)








Wangchuk Gyalpo, tidigare platschef för Sydasien, avtackades efter 37 år i IMs tjänst och fick stående ovationer.




Kvällens middag avnjöts på societetshuset i Varberg












Utdelning av årets IM-pris som går till

Maria Moraes för hennes arbete med Unga KRIS




DAG 2



George Jobe som leder Creccom, en av IMs samarbetsorganisationer i Malawi, inleder med ett inspirerande anförande. Läs mer om vad han sade här


Många ur publiken mötte George Jobe med lovord för hans inspirerade inledning


Och de så viktiga stunderna mellan programpunkterna




Hur ska IM bli öka demokratin i organisationen? Mötesdeltagarna ger sina synpunkter efter att ha diskuterat i grupper.


Den årliga och uppskattade utfrågningen av styrelseledamöterna


Ett stort och varm tack för ett lysande årsmöte till Varbergsgruppen


Årets konferencierer kan andas ut, mötet är slut.


Valberedninges ledamöter på plats.
fv. Sara Johansson (ordf), Olof Samuelsson, Kaste Gustafsson, Majbritt Wijkström, Kerstin Starkenberg.

Har du förslag på en person som skulle passa i IMs styrelse, skicka ditt förslag och motivering till:  valberedningen@manniskohjalp.se




IMs styrelse på plats: f.v. Carl Nilsson, Anders Brännström, Tove Holmström, Henrik Nilsson, Petra Strååt, Håkan E Wilhelmsson, Tobias Fischer, Görel Råsmark och Liina Veerme. Frånvarande pga. sjukdom Karin Wallin.

Årsmötet valde sin styrelse i enlighet med valberedningens förslag läs korta presentationer här


-- Vid kamera och penna Dick Svedenborn för IM, / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se