Jag får väl ta det från någon sorts början. Mina kollegor Thomas Ericsson och Janusz Lipinski var för ett tag sen på resa i Guatemala och El Salvador för att besöka kaffe- och fair tradeproducenter. IM har sålt kaffe från Finkan (så heter plantagen) som ligger i El Salvador och drivs av vår samarbetspartner Anades, sen 2005 och nu ska vårt kaffe tas till nya smakhöjder.
Läs mer om IMs verksamhet i Centralamerika http://manniskohjalp.se/projekt/centralamerika
Hittills har kaffet, som enbart köpts från finca san Jorge, både rostats och malts i El Salvador. Det har gjort att kaffet förlorat i smak under den långa transporten. Det ska bli ändring på det. Thomas och Janusz hade med sig kaffebönor från fyra producenter inklusive Finkan tillbaka till Sverige. Två av producenterna levererade skalade och sorterade bönor medan två lämnade mer blandad kvalitet.
Därför sitter vi här och sorterar. Är den här fin eller ful? Undrar vi med ovana händer. De med sprickor, de som är missfärgade eller bara små bönflisor sorteras bort och kvar blir de perfekta. De som ska tas med till kafferosteriet i Sverige för att rostas, ensamma och med andra producenters bönor. Allt för att få fram den perfekta blenden. Den perfekta rostningen. Målet är, säger Thomas, att höja kvalitén och skapa ett konkurrenskraftigt kaffe. Strax före påsk nästa år räknar vi med att kaffet finns i våra IM Fair Trade-butiker.
Den torkade och skalade kaffebönan är verkligen ingen skönhet och doftar absolut ingenting.
Vi sorterade fulbönor från finbönor för att ge alla producenter samma chans.
I El Salvador sorterar fem kvinnor, för det är bara kvinnor som sorterar kaffebönor, 50 kg bönor på en timmen. Vi kan säga att vi var långt borta från den effektiviteten.
Här kan du läsa mer om IM Fair Trade och handla i webbshoppen http://www.imfairtrade.se/main.aspx?guest=yes
Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson, pressekreterare och redaktör
Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se