onsdag 19 juni 2013

IM Lund ett år!


Den 18 april 2012 bildades lokalföreningen IM Lund. Bakgrunden till bildandet av föreningen var att den verksamhet som tidigare bedrivits i Lund, med hjälp av tjänstemän, skulle läggas ner. Ett gäng mycket engagerade volontärer tog då tag i saken och arbetade stenhårt för att verksamheterna skulle kunna leva kvar. Detta ledde till bildandet av lokalföreningen och den 18 april hölls det första årsmötet. Eftersom IM inte längre har kvar den lokal där verksamheterna tidigare var har samtliga verksamheter från flytta och är nu på Vänskapens Hus samt i Sensus lokaler i Lund.





Året som gått har varit mycket aktivt för den nybildade föreningen. Förutom att driva vidare de verksamheter som redan fanns har de även genomfört en studiecirkel om IM i världen varit med i arrangerandet av Lund Lyser den 30 november, arrangerat en julmarknad som drog in över 70 000 kr och ordnat volontärer som hjälpte till under årsmötet i Lund i år. Mycket bra jobbat tycker vi på IMs Skånekontor! 


Vid pennan för IM, / Hanna Ekblad  

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 14 juni 2013

Bollsparkande på Grimsta IP




”Shit, alltså, han har spelat i Manchester United! Coolt!” 


Orden kom spontant flygande och följdes av imponerande kommentarer från andra fotbollsintresserade 
ungdomar som till vardags går på språkintroduktionsgymnasiet på Liljeholmen.

Move it har under våren samarbetat med den allsvenska fotbollsklubben Brommapojkarna (BP) för att göra det möjligt för 25 ungdomar att varje vecka ”lira boll” tillsammans med utbildade tränare från BPs ungdomslag. Lördagen den 1 juni spelade BP hemmamatch mot Malmö FF och alla fotbollsintresserade ungdomar bjöds på gratis inträde. Det var ett gäng på 18 ungdomar som samlades utanför gymnasiet och tillsammans åkte tvärbanan mot Grimsta idrottsplats. Kl. 13.00 var det dags för avspark och det hejades friskt i den lilla supporterskaran.


Det var en mycket uppskattat avslutning och det pratades självklart mycket fotboll. Några av ungdomarna har redan börjat spela fotboll i ett lag, varav en i BPs ungdomslag. Flera andra som ännu inte hittat en förening visade intresse av att kontakta en fotbollsförening i Stockholm.  

Fotbollsträningarna på språkintroduktionsgymnasiet tillsammans med BP har sommarlov, men återkommer i höst.


-- Vid pennan för IM, Anders Stjernlöf, Volontärsamordnare / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 4 juni 2013

Jag älskar språk!



Sedan i november förra året har Hadil träffat Gunilla en gång i veckan för en trevlig stund och möjlighet att öva sin svenska. Verksamheten kallas Vardagssvenska och är del av IMs integrationsarbete i Stockholm. En gång i veckan i minst sex månader träffar en person som vill öva svenska en volontär, för att på ett informellt sätt få möjlighet att öva på svenska språket. Träffarna är mycket uppskattade både av volontärer och deltagare och ses som ett ömsesidigt utbyte och ett viktigt möte människor emellan.

Stort intresse för språk
Hadil är 19 år gammal och har bott i Sverige i lite mer än ett år. Hon är en tuff tjej som vågar ta för sig och inte är rädd för att ”säga fel”.

– Jag skäms inte, det är okej om jag säger fel. Man måste våga prata och vara nyfiken, hela tiden!

I Vardagssvenskan har hon fått öva på sitt uttal som hon tycker är svårare i svenskan än i exempelvis engelskan. Hon har ett stort intresse för språk och talar förutom svenska också syrianska, arabiska och engelska.

Hadil bor tillsammans med sina föräldrar och två yngre systrar i utkanten av Stockholm och har i framtiden ambitionen att bli tandläkare. Från hemlandet Irak flyttade hon och hennes familj till Egypten för sex år sedan. Där har hon läst gymnasiet med inriktning på natur men även hunnit med en termin på högskolan. För tillfället läser hon Språkintroduktion på en skola i Hallunda och målet är att efter kurser i Svenska A och B kunna börja på tandläkarutbildningen.

Lättare att ta kontakt
Genom en bibliotekarie på biblioteket i Hallunda fick Hadil kännedom om Vardagssvenska och efter kontakt med IM fick hon träffa volontären Gunilla. Under sina träffar på biblioteket i Hallunda eller på caféer pratar de om många olika saker och Hadil berättar att hon i takt med träffarna börjat känna sig ännu mer bekväm i att tala svenska. Hon förklarar också att hemligheten i att lära sig för henne har varit att bestämma sig för att det är svenska som gäller i skolan och bland vänner.

– I början ville jag inte prata arabiska i klassrummet och med mina vänner i skolan. Jag ville öva min svenska! Men nu när jag är lite bättre på svenska kan jag prata arabiska med dom ibland.

Hadil berättar att hon alltid varit ganska orädd och haft lätt för att ta för sig i olika sammanhang. Detta tror hon underlättar mycket när man ska lära sig ett nytt språk. Att känna en större säkerhet i att prata och uttala ord kan samtidigt göra att en person vågar tala det nya språket mer. Där spelar Vardagssvenskan en viktig roll då möten människorna emellan och det informella lärandet av svenska kan ge en större säkerhet i språket.

-- Vid pennan för IM, Amanda Windolf, Praktikant IM Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

torsdag 30 maj 2013

Inspiration och påverkan


I söndags hade IM Stockholms lokalförening styrelsemöte och diskuterade hur vi ska bli ännu bättre på att påverka samhället runt omkring oss och faktiskt skapa förändring.

Vi har pratat om påverkansarbete länge i vår förening, men vi har inte vetat riktigt hur vi ska gå till väga. Vad ska vi påverka kring, när ska vi göra det och vad är syftet? Ibland har vi kommit igång med en fråga men kanske varit lite sena. Vi bestämde oss därför att bjuda in någon att hjälpa oss med processen.



Vi bjöd in Sofia Karlsson som har lång erfarenhet av påverkansarbete, både från Feministiskt initiativ och som kommunikationschef på IOGT-NTO. Vi visste också att Sofia är en bra inspiratör då några av oss känner henne sen tidigare.

Det vi tar med oss från Sofias pass är nog vikten av att hitta fokus och att hitta en fråga. Vi använde feminism som exempel , att bekämpa patriarkatet och orättvisorna i samhället blir så pass stort och otydligt att det kan vara svårt att hantera och göra en frustrerad. Att istället fokusera på till exempel jämställda löner gör arbetet med påverkan mer konkret och ökar möjligheten att lyckas förändra något.

Vi arbetar ju för att främja integration och bekämpa utanförskap och diskriminering och det är ju stora frågor. Kanske ska vi fokusera på någon fråga såsom etableringsreformen eller hur det fungerar på SFI och sedan försöka påverka kring det.

Att finnas i Stockholm gör också att vi lätt får höga ambitioner att komma med i rikstäckande media. Nu ska vi istället tänka mer "vad skulle vi ha gjort om vi fanns i Kalmar" och kanske satsa på lokaltidningar och lokala politiker.

Vi vill tacka Sofia Karlsson för att du delar med dig av kunskap och erfarenhet och för all inspiration!

Berättat av Liinu Diaz Rämö, ordförande IM Stockholms lokalförening för Elin Vestberg, samordnare/informatör IM Stockholm

-- Vid pennan för IM Elin Vestberg, / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 14 maj 2013

Mahta vågar prata mer svenska



– Någon berättade för mig att det kunde bli minus 20 grader i Sverige på vintern. Då tänkte jag ”men hur kan man leva på ett ställe där det är som att bo i ett kylskåp?”. Detta berättar Mahta för mig då vi träffas på Kulturhusets bibliotek och börjar prata om vädret i Sverige, som i början kom lite som en chock. Dagen vi möts är vårvädret dock strålande fint med sol och blå himmel vilket också Mahta uppskattar mer än den kalla och snöiga vintern.

Hon kom till Sverige från Eritrea och har nu bott här i mer än två år. Efter att ha läst SFI A till D har hon nu börjat arbeta som lärare inom modersmålet Tigrinja på olika förskolor runt Uppsala. Barnen hon undervisar är i åldrarna 2-5 år och hon trivs bra på sitt arbete.           

Mahta kom i kontakt med Vardagssvenska genom sin man som också han har träffat en volontär och pratat svenska en timma i veckan genom IMs verksamhet.        

          
 – Jag har träffat en volontär som heter Åsa och vi har pratat mycket och promenerat runt en del eller träffats på ett konditori. Att vara med i Vardagssvenska har gjort att jag vågar se mig omkring mer och samtidigt gjort det lättare att våga prata mer svenska. Jag har också lärt mig mer om kulturen här, mer om människorna och deras liv och bakgrund. Jag tror att vädret i Sverige gör att många som bor här blir stressade av mörkret och det blir svårare att lära känna personerna.

Efter att ha träffat Åsa under ett års tid inom Vardagssvenskan har de nu avslutat sina träffar inom IMs regi. Men Mahta och Åsa har fortsatt att träffas och relationen och vänskapen lever kvar. Det ömsesidiga utbytet är en viktig grundsten i Vardagssvenskans träffar där möjligheten för både volontären och deltagaren att utbyta erfarenheter och lära sig av varandra.  

-- Vid pennan för IM, Amanda Windolf, praktikant IM Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 23 april 2013

På äventyr med Scouterna




Scoutnytt har skrivit ett fint reportage om samarbetet mellan Move It och Enskede Scoutkår.
De har intervjuat Felix Rehnman som är den scoutledare som ansvarat för våra aktiviteter tillsammans. Vi tycker nedanstående två citat från artikeln är extra bra och publicerar därför ett utdrag här på bloggen.

Hela artikeln kan ni läsa här: Enskede Scoutkår gör skillnad för ensamkommande flyktingungdomar


" - Scouting är ju väldigt socialt, du deltar i verksamheten på lika villkor och målet är att du ska ha roligt och träffa nya kompisar. De som kommer ensamma hit till Sverige är verkligen i behov av just det! Det finns också många som kommer hit som har varit scouter i sina hemländer men inte riktigt vet hur de kan komma in i rörelsen igen. Man märker att ungdomarna är väldigt sugna på att hitta på något och på att lära sig svenska, men det finns få sammanhang där man får umgås och träffa andra utanför de i sin egen grupp. Dels är det ju väldigt viktigt med det sociala, men man märker också att de lär känna sig själva bättre."


 
 " Även om kårens engagemang för de ensamkommande flyktingbarnen var ett sätt att göra skillnad i samhället har det också varit väldigt nyttigt för alla scouter i kåren.
- Det är ju ett bra tillfälle för våra scouter i kåren att få nya kompisar och nya perspektiv på saker och ting. Jag vill inte låta fördomsfull, men många av scouterna i vår scoutkår är uppvuxna i ett villaområde och har inte sett så väldigt mycket av hur det kan vara att leva på en annan plats. Nu när de får möta barn utanför deras egen bubbla inser de hur det kan vara att växa upp med en annan bakgrund, jag tror att det har varit en ögonöppnare för många scouter i kåren."
(Utdrag från reportage i Scoutnytt)


 

-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg projektledare Move it - föreningsintroduktion och mötesplats i Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

fredag 22 mars 2013

Inspirerade kollegor


Förra veckan hade vi anställda som arbetar med verksamheterna i Sverige utbildningsdagar på temat medlemskrekrytering och insamling - olika sätt att främja och ta tillvara på engagemang och medmänsklighet.

Bland annat fick vi besök av Winnie Blom Jensen från IOGT-NTO som generöst delade med sig av material, tips och praktiska råd kring medlemsvärvning.  Hennes budskap i sammanfattning var: känn stolthet för er organisation och våga fråga!








Vi håller med Winnie om att vi organisationer har allt att vinna på att samarbeta och att sprida bra idéer. Tack! Vi ger gärna tillbaka/skickar vidare genom att dela med oss av våra erfarenheter inom integrationsarbete och ideell mångfald.



Vi fick också möjlighet att utforska våra kreativa sidor,resultatet ser ni här nedan.





-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg volontärsamordnare/informatör IM Stockholm/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

måndag 18 mars 2013

Nyanlända ungdomar från världens alla hörn testar scouting

Igår testade vi i Move it på scouting för första gången när vi besökte Enskede scoutkår. Jag hade ärligt talat mina funderingar på hur många ungdomar som skulle dyka upp kl 9.00 en vinterkall söndagsmorgon i mars?


 

Det visade sig bara vara jag som är morgontrött, för när vi möttes upp vid tunnelbanan så väntade 40 ungdomar på mig och Felix Rehnman från scoutkåren som ordnat dagens miniläger. Tillsammans åkte vi till stugan där vi i patruller fick göra upp eld, sätta upp tält och laga mat över öppen eld. Ledarna från kåren tog hand om varsin mindre grupp och fick utmaningen att kommunicera utan ett gemensamt språk.


Betyget på scouting? Lite kallt, men väldigt kul!

Tack Enskede scouter och Felix Rehnman för att ni tog emot oss!
Läs mer om Move It i Stockholm här: http://manniskohjalp.se/stockholm/move-it-foreningsintroduktion-och-motesplats




,-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg projektledare Move It Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

torsdag 14 mars 2013

Med siktet inställt på hållbar kunskap

Ibland är mitt jobb roligare än vanligt. Jag säger bara Carolin Lundgren, Josefine Lindersson, Nellie Bernström. Vilka tjejer. De går sista året på Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg och igår fick jag vara med när de hade grand finale på sitt årslånga projektarbete. Ett projektarbete som började med en artikel i Sydsvenskan och slutade med att jag, å IMs vägnar, fick ta emot en check på 10 658 kronor.
Och då såg det ut så här.


Artikeln i Sydsvenskan handlade om Ann-Christine Larsson från Åkarp som flätar korgar, väskor och annat av gamla förpackningar. Tjejerna, som ville göra ett projekt med fokus på miljö, kunskap och göra gott för andra, tog kontakt för att lära sig flätandets konst. Först sa Ann-Christine nej. Hon hade blivit totalt nerringd efter artikeln och var trött. Men tanken på tjejerna ville inte lämna henne och en dag skickade hon ett mejl till Carolin och berättade att hon ändrat sig. Så en dag for Helsingborgarna till Åkarp för att fläta. Sen dess har de hållit egna kurser, fraktat läckande sopsäckar med använda mjölkförpackningar från stadens caféer, sålt sina alster på olika marknader och flätat, flätat och flätat.
Och allt handlar om vad jag - och du - som individer kan göra för att minska åverkan på miljön. Det handlar om kunskap, attityd och de handlingar vi gör. Där det flätade hantverket blir en symbol för vad vi kan åstadkomma med våra medvetna handlingar.



Carolin, Josefine och Nellie har bestämt att pengarna de har samlat in ska gå till IMs trädplantering i Himalaya och en snabb ekvation ger resultatet 426 träd som skydd mot erosion och försörjning för familjer.

Här kan du läsa mer om trädplanteringarna http://manniskohjalp.se/projekt/tradplantering-i-himalaya


Helsingborgs Dagblad var där och intervjuade. Bra tycker jag! Och resultatet kan du läsa här http://hd.se/helsingborg/2013/03/13/festlig-kvall-for-en-battre-miljo/

Och Pingstkyrkan hade lånat ut second hand-kläder till en modevisning, där också väskorna fick vara med in action.


Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson
Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

torsdag 14 februari 2013

Vad är din passion?

I Move it testar nyanlända ungdomar tillsammans med våra volontärer alla möjliga sorters fritidsaktiviteter och sätt att engagera sig. Igår fick vi besök av kollektivet S.T.I.C.S (Sounds That Insprire Conscious Souls) och vi testade på att skriva poesi.

Vi började med att fundera på: vad är en dikt? Tystnaden blev total i rummet. Ingen vågade svara på vad poesi är för något. Vi fick frågan om vi någonsin skriver sms, chattar, skriver mail eller på facebook. Försiktiga nickanden spred sig i rummet - förklaringar på engelska och arabiska spreds runt borden. Direkt fick vi en uppgift. Skriv  det första ordet ni kommer på för varje bokstav:

W
H
O
A
M
I

När vi alla skrivit fick alla berätta på sitt eget sätt om en bokstav och vilket ord de valt. World, India, Orange, Me, Apple - allt möjligt poppade upp. Sedan fick vi välja ett ämne. Men först efter att ha funderat på: Vad är jag passionerad för? Vad betyder allra mest för mig? Vad är viktigt för mig?
De som vågade och ville fick dela med sig. Någon berättade detta:

Mitt ämne är hopp.
Hopp är det viktigaste för mig.
Hopp för att det ska gå bra för min familj hemma långt bort.
Hopp för att jag ska få stanna här.
Hopp att jag ska klara skolan bra.

Så kan en vanlig slaskgrå onsdag i februari  bli när man är engagerad i Move It!


S.T.I.C.S och Move It!



-- Vid pennan för IM, Elin Vestberg projektledare Move it Stockholm / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

tisdag 12 februari 2013

Gott Nytt År?




Idag är det den första dagen på vattenormens år. Året är 2140 enligt den tibetanska kalendern och tideräkningen. Men det var inget traditionsenligt firande här bland exiltibetanerna igår på nyårsafton. Precis som under de senaste åren har den tibetanska exiladministrationen i Dharamsala i Indien avrått från firande. Det gör man för att förtrycket mot tibetaner inne i Tibet ständigt ökar och förvärras och att antalet personer som i protest mot våldet och förtrycket satt eld på sig själva nu är uppe i 99.

Förekomsten av självbränningar har accelererat kraftigt den senaste tiden, bara under 2012 satte 83 tibetaner eld på sig själva. Sett ur ett tibetanskt perspektiv finns det helt enkelt inte särskilt mycket att fira. Situationen blir värre, inte bättre.

Trots exiladministrationens försök i form av kampanjer och lobbyingarbete att sätta frågan på den globala dagordningen ser vi väldigt få reaktioner från omvärlden. Det är tyst, väldigt tyst. Ingen verkar vilja eller våga lyfta frågan till rätt nivå. 

IM har sedan över 50 år tillbaka omfattande projekt tillsammans med tibetanerna, framför allt med de som lever i flyktingskap. Bland annat arbetar vi för att stärka förutsättningarna för att tibetanerna ska kunna bevara sitt språk och sin kultur under tiden de är i exil. Dessutom arbetar vi ständigt för att synliggöra den tragiska och problematiska situation som tibetanerna sedan många år befinner sig i. IMs arbete är viktigt och tibetanerna uttrycker ofta sin tacksamhet för att IM stått vid deras sida under så många år – och framför allt för att vi tillsammans med tibetanerna fortsätter att göra det.

På IM hoppas vi att vattenormens år blir bättre för tibetanerna än vad det gångna året, vattendrakens år, har varit.
Mer om tibetanernas situation och om självbränningar på : http://tibet.net/2013/01/24/sikyong-dr-lobsang-sangays-appeal-tibetans-not-to-celebrate-losar/

Vid pennan, för IM / Sofia Olsson, Regionchef Sydasien


Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

torsdag 17 januari 2013

Vardagssvenska besöker Stockholms Stadsmuseum


En kylslagen, men soligt vacker söndagsmorgon i januari samlades ett stort gäng morgonpigga volontärer och deltagare ur IM Stockholms Vardagssvenska utanför stadens stadsmuseum. Målet för dagen var höstens något försenade gemensamma aktivitet.

Vardagssvenska är en frivillig verksamhet som ger nyanlända personer möjligheten att träna svenska, utforska staden och utbyta erfarenheter tillsammans med en volontär som är etablerad i Sverige.

Till vardags träffas paren var för sig en gång i veckan, så att kunna samla hela gruppen en gång per termin öppnar upp för värdefulla möten, nya kunskaper och stärkt gruppkänsla.

På stadsmuseet möttes gruppen av guiden Ernesto, som själv berättade att han kom till Sverige som 4-åring från Argentina. Volontärerna och deltagarna togs sedan med på en uppskattad resa genom Stockholms spännande historia och framväxt.

"Hit ska vi gå fler gånger, det finns ju så mycket att se och ta reda på." konstaterades det efteråt.

Besöket rundades av på museets kafé, med god stämning och många glada ansikten.



-- Vid pennan för IM, Anders Stjernlöf / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se