söndag 21 mars 2010

"Lönen kommer var fjortonde dag - det gillar mina barn!"

Arbete året runt
På plantagen San Jorge i El Salvador använder man inga kemiska gödnings- eller bekämpningsmedel: runt kaffebuskarna ligger finmald hönsskit och över de små tomatplantorna små tygnät som skyddar mot insekter. När kycklingar kläcks behöver de en mjuk bädd att ligga på, och här återanvänder man restprodukter från kaffeprocessen: små små bitar av det inre kaffeskalet som krossas och läggs ut i hönshuset. Plantagen är helt ekologisk och det goda kaffe som de producerar kan inhandlas i IMs butiker runt om i Sverige. Men inte bara miljön trivs på plantagen. Till skillnad från många andra av deras vänner och grannar, har de som arbetar där anställningskontrakt. Kontrakten löper 12 månader i taget, och en genomgång av hur länge var och en av de anställda har jobbat på San Jorge visar på en imponerande kontinuitet: flera har varit med 6-8 år, d v s nästan från starten. De som har varit där kortast tid har börjat nyligen i o m den relativt nya satsningen på ekoturism. Jag frågar vad som utmärker skillnaden mellan dem och deras vänner som inte jobbar med kontrakt. "Vanligtvis har folk här i trakten bara arbete under skördetid, och då kanske 3 veckor till 2 månader. Sedan är man arbetslös till nästa produkt skall skördas. Men på San Jorge finns det jobb året runt. Och tack vare kontrakt vet jag att lönen kommer var fjortonde dag, då kan jag köpa livsmedel och saker till mina barn. det gillar de!" säger Carlos Orellana Duena.

Jag kan bara tänka mig vilken skillnad det är för ett barn att växa upp i ett hem där man kan känna sig trygg i att det kommer in pengar till hushållet två gånger i månaden, jämfört med alldeles för många andra salvadoranska barn som lever under helt andra förhållanden.

Romero 30 år senare
I bilen till plantagen diskuterar vi varför Oscar Romero inte kan helgonförklaras, vilket det finns vissa som yrkar på. "Man måste ha utfört mirakel under tiden man levde" påpekar jag förnumstigt. "Men", säger Pär Ivarsson, IMs regionchef, "är det inte ett mirakel att han 30 år efter sin död lyckas förena hundratusentals människor för att fortsätta hans kamp?" Oscar Romero var biskop i San Salvador, och arbetade oförtrutet för att uppmärksamma de fattigas och marginaliserades situation. Han menade att det var en av kyrkans viktigaste roller: att stå på de utsattas sida. Men orsakerna till fattigdom står framförallt att finna inom den politiska och ekonomiska sfären, och Romero skaffade sig många fiender som inte önskade ändra på saker och ting. Hans mässor i katedralen i San Salvador samlade tusentals människor som vallfärdade varje vecka för att lyssna. En söndag, den 24 mars 1980, sköts han ihjäl av prickskyttar som passerade katedralens öppning färdandes i en bil. Romero hade precis höjt armarna, i den ena handen höll han kalken, i den andra oblatet. Kulan träffade rakt i hjärtat och han dog omedelbart, inför ögonen på hela församlingen. Nästa vecka är det 30 år sedan det ofattbara hände och överallt hålls minnestillställningar, marscher, utställningar med mera. Oscar Romeros kamp för samhällets utsatta hålls bland annat levande av IMs partner Anades, som framförallt har tagit till sig biskopens sätt att arbeta mycket nära de man verkar för.

Det civila samhället pånyttfött
"Under det långa högerstyre som vi hade i El Salvador fram till förra valet, fanns det så gott som inga öppningar för dialog med regeringen" berättar Deysi Cheyne, chef för IMs partner IMU. "Allt vi gjorde var att från varsitt håll klaga på de styrande organen. Nu är läget annorlunda, och det har skapats flera plattformar där våra åsikter efterfrågas. Det är underbart, men vi är inte förberedda för denna dialog". Nu pågår en febril aktivitet där organisationer från det civila samhället försöker komma överens om vilken dialog de skall föra med regeringen, vilka frågor som skall prioriteras och hur representationen i de olika forumen skall se ut. Inte helt lätt, och rivalitet uppstår då och då. Men det är härligt att höra våra partner berätta om alla framsteg som har nåtts efter mycket kort tid med den nya regeringen. Låt oss hoppas att det håller i sig!

--

Vid pennan för IM,

/ Sara Fallström, handläggare för Afrika och Centralamerika

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar