Vi börjar dagen med att gå på ett frukostseminarium där biståndsminister Gunilla Carlsson berättar om sin syn på bistånd. Carlssons inledande repliker handlar om hur viktig debatten är inom biståndet.
Yes, tänker jag. Carlsson har sett vår kampanj och hon förstått att vi, de 14 organisationer som har gått samman i kampanjen, vill fortsätta att debattera, påverka och ge en röst åt de människor i syd. Det är precis av den anledningen vi vill att Sidas informationsanslag ska höjas till tidigare nivå.
Gunilla Carlsson diskuterar bistånd på Almedalen
- Vi måste våga föra en debatt om vad biståndet är och vad det åstadkommer, säger Gunilla Carlsson.
Kort därefter nämner Carlsson, att hon vet om att ett antal biståndsorganisationer för en kampanj för att få tillbaka informationsanslaget. Carlsson säger att hon vet att vi håller en tyst minut för biståndet och att vi inte ska vara tysta utan ta debatten.
På den punkten är vi överens. Vi vill debattera. Vi vill inte vara tysta, men det är just tystnaden som är poängen med kampanjen.
Efter seminariet fick jag möjlighet att fråga Carlsson om hur hon anser att vi ska göra för att föra debatten? Frågan känns angelägen med tanke på att informationsanslaget från Sida har skurits ned med 60%. Svaret blev undvikande och handlade om att det är viktigt att öppna upp för andra aktörer samt att IM gör ett bra arbete.
Det sista håller jag med om. IM gör ett bra arbete. Biståndsministern har sett och tog själv upp vårt budskap i sitt anförande på seminariet. Men frågan om hur ideella organisationer ska kunna föra debatten med så kraftigt reducerade medel förblir obesvarad.
Vid pennan och bakom kameran för IM, /Jenny Oskarsson, samordnare/informatör
Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar