onsdag 9 juni 2010

Det stormar i Guatemala

För en dryg vecka sedan upplevde vi några svåra dygn i Panajachel i Guatemala. Normalt sett är det våldet som skapar rubriker och skördar människoliv. Nu var det regnet som aldrig ville sluta. En orkan från Stilla Havet kom in över Guatemala och hann knappt ens få namn, när den sen benämndes "det tropiska ovädret Agtaha". Regnet var tugnt och ihållande och floden framför vårt hus steg och steg. När den åt sig in mot vår sida slängde vi de förpackade väskorna i bilen och drog till säkrare mark. Vi såg hus efter hus rasa ner i vattenmasorna och slets med virvlarna, tillsammans med broar och skyddsmurar. Människor stod där förtvivlade och såg deras hem gå förlorade. Ett helt livs ansträngningar gick till spillo.

Saldot efter förödelsen är skrämmande. 172 människor döda, över 100 försvunna, 126.000 som nu lever i högrisk, ca 100.000 i tillfälliga härbärgen och totalt 344.000 drabbade! Hjälpen kommer inte fram speciellt snabbt eftersom vägar är delvis förstörda och många broar har rasat. Dessutom finns det inte några planer eller någon bra beredskap i kommunerna, trots att det inte är så ovanligt med naturkatastrofer i Guatemala.

En del av våra partners arbetar med de drabbade i härbärgen, med matutdelning, skolmaterial och viss psykologiskt stöd. IM behöver mera humanitära medel för att stödja våra partners´ arbete i fält. Det går bra att gå in på IMs hemsida och lämna ett bidrag till arbete för de drabbade i Guatemala.

Pär, för IM i Guatemala

--

 Vid pennan för IM, / Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar