tisdag 28 februari 2012

Medlemsresa i Centralamerika - del 1







Efter att ha rest fran Landvetter, Arlanda och Kastrup mottes vi alla i gruppen i Madrid. Vid gaten till Guatemalaflyget stoppades boardingen da det var osakert om flyget verkligen skulle ga eller om aven detta flyget skulle stallas in pga Iberias pilotstrejk. Efter en halvtimmes väntande fick vi ga pa, och flyget lyfte. Ryktet sa oss senare att vart flyg var det sista som lyfte den dagen for Iberia...


I bussen till hotellet skapas en livlig diskussion om huruvida det finns nagra fungerande sakerhetsbalten eller inte. Humoret ar pa topp!

Forsta dagen besokte vi en skola i Guatemala City, som IM stodjer. Det ar ett internat for killar i aldern 15-18 ar som studerar till larare for att kunna lara ut grundamnena pa sina egna hemsprak till barnen i deras hembyar, Just idag, var forsta dag i centralamerika, firas det nyar enligt Mayakalendern, och vi får vara med! Hela besoket var sa inspirerande at

t det ar vart ett eget blogginlagg. Mer om det kommer alltså.

Sedan akte vi vidare till vykortsvackra Antigua, Guatemalas fore detta huvudstad, med sin kolonialstil och starka farger pa husen. Har vandrade vi runt och njot av omgivningen, vid foten av de gigantiska vulkanerna.

Nasta dag akte vi vidare till en av Guatemalas annu aldre huvudstader, Iximche. Detta var huvudstaden for mayagruppen Kakchikel nar spanjorerna anlande pa 1500-talet. Vi har konstaterat att vi prickat in datumen for resan riktigt bra, for en timme efter var ankomst t

ill Iximche, sa landade en helikopter med den nyvalde presidenten, Otto Perez.


Nästan varenda minister, ambassador, tv- och radiostation var inbjudna. Alla kladda i vitt, for att fira in det nya mayaaret! Man hade arrangerat en ceremoni dar han holl tal om att vi ska vara stolta, glada och tacksamma over att ha formanen att leva nu, detta sista nyaret pa denna cykel som varit i ca 26 000 ar. I december 2012 tar den har cykeln slut och nagot nytt tar sin borjan. Forhoppningsvis en bra ny 26 000-arig cykel. Han avslutade med att hoppas att till nasta mayanyar sa kommer det finnas fler utlandska turister som intresserar sig for deras mayatraditioner och kommer hit och firar det med dem!

Sa vi kande oss bekraftade:)

Nu har vi kommit till Panajachel, dar IM har sitt kontor. Sagolikt vackra Panajachel! Byn omgardas av vulkaner, med sma vita byar emellan, palmer, bouganvillor, avokadotrad, sma sma hogtrycksmoln pa den klarbla himmeln. KLimatet ar fantastiskt pa knappt 25 grader och svala brisar som flaktar milt.

Har kommer vi stanna i 4 dagar och hinna ta igen oss lite efter den har forsta etappen. Tex genom ett dopp i vulkansjon Atitlan.


Vid pennan för IM, Maria Söderborg
Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar