tisdag 20 mars 2012

Medlemsresan del 3


Vi som är ute och reser i Guatemala och El Salvador på IMs medlemsresa 2012 är totalt 12 personer. Det är 9 IM-medlemmar, Mauricio som arbetar på IMs kontor i Guatemala, chauffören Juan som stadigt och lugnt kör oss runt på upptågen, och jag Maria som är reseledare. Det är ett härligt gäng att resa med!


Jag skulle vilja sammanfatta resan hittills så här: Vi har på en vecka firat in det nya året enligt Mayakalendern, mött presidenten, besökt IMs kontor i vykortsvackra Panajachel, badat i vulkansjön Atitlan såväl som i Stilla havet, åkt i en läckande pråm 8 km genom mangroveträsken bland 4-ögda fiskar och krokodiler.

I detta inlägg får du se lite bilder. Njut o låt dig inspireras! Om ett år blir det en ny medlemsresa :-)



Marknaden i Chichicastenango är känd vida över. Här lät vi våra fötter förvilla oss in i gränderna mellan de färggranna stånden.

Väskor, örhängen, hängmattor, broderade blusar, tyger i alla färger och former.

Nygräddade tortillas, blommor, frukter och grönsaker. Här fanns precis allting.
Det var verkligen en upplevelse att slå sig ner hos försäljarna en stund, prata och handla av dem.


I Panajachel tog vi in på resans hittills finaste hotell, Jardines del lago (Trädgårdarna vid sjön). Det blir svårt att slå detta!

Vykortsvackra vulkansjön Atitlán!


Över 20 grader varmt i vattnet, fantastiskt för alla som gillar att bada!
Anders kopplar av med en god bok och den fina utsikten över sjön.
Det blev 4 fantastiska dagar i Panajachel, där vi besökte kontoret, en skola, åkte båtturer över sjön till grannbyarna och besökte olika väverier.


Sedan tog vi oss ner från de 1500 m.ö.h. för slingriga vägar och ända ner till Stilla Havet i byn Monterico. När vi steg ur bussen i Monterico slog värmen och fukten oss med häpnad. Att det kan vara så stor skillnad några timmar bort! Minst 10 grader varmare, hög luftfuktighet och på de 5 minuter det tog att lasta av väskorna och få in dem i de nya rummen hade myggen nästan ätit upp både vader och armar på oss. Myggmedlet kom snabbt fram och fick agera skön parfym.

Planen var att gruppen skulle få vila här i två dagar efter allt resande, alla intryck, människor och verksamheter som vi mött. Men den här gruppen upphör aldrig att förvåna. De är alltid pigga på nya äventyr! Och med alltid menar jag verkligen alltid! De har hittills aldrig sagt nej till mina och Mauricios allt galnare idéer.

Alla i det här resesällskapet är fantastiskt entusiastiska och positiva. Det är verkligen en stor förmån att få resa med dem! Jag är oerhört tacksam för deras ivriga äventyrslust.

På deras första lediga dag steg vi därmed upp kl 05.00 för att åka i en eka ut i mangroveträsken där krokodiler, sköldpaddor, storkar, 4-ögda fiskar och andra vilda djur håller till, och beskåda soluppgången.




Två dagar senare tog vi oss ut på kanalerna igen i naturreservatet, men denna gång på den delen som används som transportled till nästa by. Vi tog färjan:

1 timmes resa tog oss 8 km på vattnet. Kapten var av den mer avslappnade attityden. Båten läckte av ett hål i skrovet som han täckte för med hjälp av foten, samtidigt som han ständigt öste ur vattnet. Det var för dyrt att laga träplankan i botten resonerade han.


Färden tog oss vidare söderut ner till El Salvador och Fincan San Jorge som drivs av IMs samarbetspartner Anades. Hittills mår alla i gruppen bra, är pigga på nya äventyr, och stämningen i gruppen är på topp!



-- Vid pennan för IM, /Maria Söderborg, volontärsamordnare och reseledare


Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar