fredag 19 februari 2010

Trade and aid


IMs arbete handlar alltid om att förbättra människors levnadsvillkor. Traditionellt bistånd helt enkelt. Som att se till att barn får lära sig läsa och skriva, säkra tillgången till rent vatten, erbjuda rehabilitering för människor med funktionsnedsättningar, medicinera mot malaria, utrusta hälsokliniker och stärka lokala organisationer.

Men ända sedan IMs barndom har vi också arbetet med inkomstgenererande projekt, projekt som ger försörjning och sysselsättning, vilket i sin tur skapar värdighet och oberoende av fortsatt bistånd. Det kan handla om tortillaförsäljning, hönsuppfödning, fruktodlingar eller annat som ger inkomster från försäljning på den lokala marknaden.



I en del fall är de inkomstgenererande projekten inriktade på produktion av hantverk eller andra varor som kan säljas på export. Då är varorna en del av IM Fair Trades arbete och insatsen hamnar under rubriken handel snarare än bistånd.




IM kontrollerar att tillverkningen sker i enlighet med WFTOs kriterier för rättvis handel, och motverkar barnarbete, dåliga arbetsförhållanden, användning av miljöfarliga färger med mera. Sedan packas varorna och blir skeppade till Sverige med båt. Oavsett om det handlar om bistånd eller handel strävar vi alltid efter att våra samarbetspartners ska bli självständiga och klara sig utan IM.

Mesh twittrar
Indien är det land IM Fair Trade importerar flest varor från. En av våra äldsta handelspartners är Mesh, Maximising Employment to Serve the Handicapped. Mesh samarbetar med producenter som har funktionsnedsättningar, bland andra flera leprakolonier som har levererat textilier till IM under många år.
Mesh finns både på twitter
http://twitter.com/mesh_fairtrade
och på webben
http://www.mesh.org.in/

Utveckling
Mesh, som har två egna butiker i Indien, är liksom IM medlem i World Fair Trade Organization, WFTO.
Mesh stödjer producenterna genom att bygga upp deras kapacitet, till exempel att utveckla designen, genomföra vidareutbildningar och ordna workshops i prissättning och hur de kan få mer betalt för sitt arbete.

Här hittar du IM Fair Trade
IM Fair Trade har butiker på nio platser i Sverige, Malmö, Lund, Vrigstad, Jönköping, Linköping, Nässjö, Stockholm, Umeå, Göteborg, och en välförsedd webbshop. http://butik.manniskohjalp.se




Vid pennan för IM,

/ Monica Brundin Danielsson, pressekreterare

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar