måndag 22 mars 2010

"Claro! Claro! Claro!"

10 timmar och 30 000 burop senare
Reste till Guate City igår. Gick upp 05.00 för att vara på Mateo Flores-stadion klockan 10.00 då Tigo Music Fest startade. Tigo är ett stort mobilföretag och igår hade de arrangerat en festival med bland andra Marc Anthony och Jennifer Lopez som huvudatttraktioner. Salsagalen som man är kunde man ju inte missa det, så laddad med paraply mot solen och bekväma dojjor gav jag mig iväg. Det var varmt som s***n och det fanns bara snacks att köpa, ingen mat. Men några timmar klarar man sig ju!

Efter detta arrangemang får nog några stycken på Tigo sparken. Efter varje akt, som varade ca en timma, skulle den gruppens instrument plockas ner och nästa grupp sättas upp. Tänk minst en timme sittandes i stekande sol mellan varje uppträdande. Som längst väntade vi två timmar. Då började någon bua och hela stadion hakade på. 30 000 buade och skanderade "Claro! Claro! Claro!". Claro är det andra stora mobiltelefoniföretaget.

Klockan 20.30 gick Paulina Rubio på och vi förstod att om vi lägger till hennes entimmes uppträdande plus minst en timme att plocka ner och sätta upp  instrument, så snackar vi midnatt. Eftersom vi dessutom var tvungna att köra tre timmar tillbaka till Panajachel efteråt så kände vi att det får nog räcka nu. Ledsen att jag inte väntade på dig Marc, men no valió la pena.

48 döda och 3 miljoner quetzales senare
Som busschaufför lever man farligt i Guatemala. Så farligt att idag går flera bussbolag ut i strejk för att protestera mot att president Colón inte gör något åt saken. Fram till 21 mars i år har 28 chaufförer, 14 konduktörer, 3 passagerare och 3 ägare till bolag skjutits ihjäl. Det är 4-5 utpressningsgäng som kräver chaufförerna på pengar, och när de senare inte uppfyller önskemålen faller de offer för en lejd mördare. Mördarna får en spottstyver för uppdraget. Bolagen uppskattar att de pungar ut ca 3 miljoner quetzales, ungefär lika mycket i svenska kronor, varje år, för att göra gängen nöjda. "Visst kan du åka lokalbuss, men sitt en bit från chauffören", var det någon som tipsade mig om förra veckan.

--

Vid pennan för IM,

/ Sara Fallström, handläggare för Afrika och Centralamerika

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

2 kommentarer:

  1. Hej! hoppas du skriver mer om guatemala och vad IM gör. tycker ditt inlägg ovan ger en lite konstig bild...
    Ser fram emot att läsa mer!

    SvaraRadera
  2. Hej Sara!
    Hann du se något av Paulina Rubio-konserten? "El ultimo adios" är min favorit i alla fall.
    Superspännande att läsa om bussarna. Tror du att det går att hitta en lösning på det? Hoppas i alla fall att ni är försiktiga.

    Hälsningar
    Marcus

    SvaraRadera