lördag 18 september 2010

Regnperiod i Guatemala

Nu har det gått några dagar sen de mest dramatiska skyfallen öste ner över Panajachel där IMs regionkontor för Centralamerika är placerat.  Tyvärr försvåras efterarbetet nya oväder drar in över Guatemala och av att regnperioden, som pågår mellan maj och november, är långt ifrån över.

Jag, Ingrid Broman, var tillsammans med Emmylou Tuvhag, förra veckan som volontär för IM i Guatemala ute för att träffa människor som drabbats av jordskreden.


Trots min önskan om att dramatiken i vädret skulle avta väcktes Panajachel tidigt morgonen den 7 september av ännu ett jordskred som bland annat totalförstörde ett hus och en kyrka. Människor befann sig i kyrkan rasen började men hann med nöd och näppe springa därifrån stenblock började regna över kyrkans baksida. Flera människor har sökt sig till säkrare platser att bo tills regnperioden slutar.

Sårbarheten och rädslan för ytterliggare jordskred är stor bland invånarna med hus vid högriskområden.


- Vi lämnar vårt hem för att söka skydd hos grannar då det regnar som mest, vattnet stiger och rasrisken gör det för farligt att stanna kvar, berättar Juana Chuvunel för oss när vi är ute och ser oss omkring i området nära jordskredet.  Bredvid henne står hennes son Marcos.


Många av dem som drabbats har ett stort behov av att prata och de är väldigt öppna mot mig och Emmylou vi möter dem. Tyvärr är samtalsterapi och psykologhjälp ingenting som prioriteras i Guatemala och den mentala hälsan blir eftersatt. IM har ett humanitärt psykosocialt projekt med två psykologer anställda i San Antonio Palopó. De har anställts till och med september, för att ge stöd åt de drabbade efter stormen Agatha. Det är ett projekt som fyller en viktig roll.

Dessvärre får vi höra mycket om hur stor resursbristen är när det gäller psykologisk och psykiatrisk hjälp, främst till den utsatta ursprungsbefolkningen utanför huvudstaden. Med resurser skulle fler kunna stöd och hjälp att förbättra sin mentala hälsa. Tyvärr är vägen dit både otroligt lång och kostsam.


Vid pennan och bakom kameran för IM, / Ingrid Broman, höstvolontär tillsammans med Emmylou Tuvhag i Guatemala

Mer om IMs verksamhet  http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar