lördag 5 maj 2012

Fem M från Helle Klein till IM


IM påverkan världen och Helle Klein påverkar IM.  Drygt 150 årsmötesdeltagare satt stilla som ljus och tysta som möss under den dryga timme som årets inledningstalare Helle Klein hade till sitt förfogande. Helle Klein - uppvuxen i Lund i ett hem där IM alltid var närvarande.
Helle Klein - fri skribent och präst, berörde något på djupet där hon rörde sig i skärningspunkten mellan det existensiella och det samhälleliga.

Det är alltså årsmöte i Varberg med start i dag och avslutning i morgon.

Med ansats i 1930-talets Europa lotsade Helle Klein oss fram till i dag - till ett Europa där de främlingsfientliga högerkrafterna åter marscherar. Till en tid då IM behövs minst lika mycket som 1938 då Britta Holmström fick sin mission. Britta som kände att det visst gick att göra något. Som vägrade vanmakten i en tid med brist på empati och bildning.
Just empatibrist och känsla av maktlöshet är det godas fiende, konstaterar Helle Klein. Och deklarerar med emfas att den öppenhet som Britta tog med sig in i IM behövs mer än någonsin.

Egentligen är det så klart omöjligt att sätta ord på upplevelsen av Helles tankar. I hjärnan pågår fortfarande febrik bearbetning, sortering, reflektion, trots att det gått ett antal timmar sen hon satte punkt.

Hon sa:
Värna medkänslan
Ifrågasätt stereotyper
Se att demoniseringen av människor är livsfarlig
Se människan som den hon är
Väck medmänskligheten
Skapa sammanhang

Och jag tänker:
Vi måste vara modiga
Vi måste hålla fast vid våra värderingar
Vi måste ha integritet
Vi måste utöva praktisk solidaritet och bekämpa människoföraktet

Kanske måste vi bli lite mer förbannade. Ta vårt ansvar ännu mer. Kavla upp ärmarna. Spotta i nävarna. Höras. Synas. För det godas skull.

I vilket fall som helst så skickade Helle Klein med oss fem M. Fem M för framtiden.
Fem M som utmaningar till IM.

1. Misstro. IM bör kunna skapa en tillitens infrastruktur. En plats att öva empati i en misstroendekultur med tillitsbrist.
2. Marknadifiering - förtingligande. IM bör arbeta för att hävda människovärdet. Bli en tydlig opinionsbildare för människovärdet istället för marknadsvärdet.
3. Mångfaldets mötesplats. IM ska vara just det - en plats för mångfald, en plats för att motverka islamofoba stämningar.
4. Manlighetsnormen. IM bör kämpa för att göra upp med patriarkala arv. Utan jämställdhet blir det varken fred eller demokrati.
5. Meningslösheten. IM bör vara en motkraft till meningslösheten. Bör hålla fast vid helhetssynen där människor har både materiella och andliga behov. IM bör svara upp på nutidsmänniskans längtan efter sammanhang med medmänsklighet i fokus.

Tack Helle Klein. För att du utmanade oss. För att du fick oss att reflektera och för att du erbjöd ett sammanhang för oss att vara i.

Helle Klein och årets IM-pristagare Maria Moraes.

Engagerade Varbergs-IMare. Utan dem hade det inte blivit något årsmöte, Hillevi Holm, Kerstin Lagerstedt, Kerstin Starke, Birgitta Östlin, Ann Mari Klerfalk, Märit Bäck, Birgitta Johansson, Ivan Johansson, Vanja Eriksson, Irene Persson, Ing-Britt Nilsson. De fina medeltidskläderna har det fått låna från Varbergs museum.


Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson
Läs också Maria Moraes blogg http://mariamoraes.se/
Och Helle Kliens blogg http://www.helleklein.se/

 Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar