onsdag 28 november 2012

Stella och skolan



Ikväll har jag sett svt:s serie ’Why poverty’ som handlade om Rafea och hennes liv som dramatiskt förändrades när hon fick chansen att lära sig läsa vid Barefoot college i Indien. Fler barn börjar i skolan idag än tidigare, men enligt FN går 150 miljoner barn inte klart skolan och majoriteten av dem som hoppar av är flickor. Ofta kan flickorna inte gå till skolan så mycket som krävs för att lära sig tillräckligt. Och det är nästan alltid kopplat till fattigdom. Fattiga familjer håller sina flickor hemma för att hjälpa till med hushållsarbete. Fattiga familjer låter sina döttrar gifta sig tidigt för att säkra deras försörjning.

Men sen hamnar flickorna i jobbiga situationer som unga kvinnor. De är helt ekonomiskt beroende av sina män och kan inte tjäna egna pengar. Utan utbildning är det svårt att få jobb. Kvinnorna kanske inte heller kan läsa och på så sätt inte ta till sig viktig kunskap som var den närmaste kliniken ligger eller att det faktiskt finns gratis malaria medicin att få. Samma kvinnor kanske inte heller kan hjälpa sina döttrar med läxorna.

Allt blir en ond cirkel. Det är precis så fattigdom fungerar och fortsätter att göra världen orättvis.
När jag var i Malawi i maj träffade jag Stella. Det var en fantastisk resa och vi fick träffa många unga engagerade flickor som vill förändra sin framtid och gå klart skolan. Men Stella är den som fastnat i mitt minne. Hon bor i ett litet hus bestående av ett rum med en madrass på golvet tillsammans med sin mamma och lillasyster. Hennes mamma Florence kämpar med deras försörjning. En dag för ett tag sedan ville mamman att Stella skulle stanna hemma från skolan för att sälja majs på den lokala marknaden.

Då protesterade Stella. Hennes mamma blev upprörd och på kvällen rymde Stella hemifrån. Hon hade hört talas om den lokala kvinnogruppen som jobbar för att alla flickor ska gå i skolan och inte gifta sig som minderåriga. Stella rymde till en av de kvinnorna. För att göra en lång berättelse kort så slutade allt väl. Kvinnogruppen som startades av IMs lokala partner Creccom stöttade Stella genom att prata med alla vuxna i hennes närhet. Hennes mamma, lärarna och byäldsten förstod sen att Stella behövde stöd och uppmuntran i sina studier.

Idag går Stella till skolan varje dag och hennes mamma Florence berättar att hon är så glad över sitt beslut och att hon nu inser att Stella hade rätt.

Vid pennan för IM, / Emilia Johansson webbredaktör

Om du följer länken kan du medverka till att fler flickor som Stella får gå i skolan.

http://gladjeshoppen.se/#/skolavgift-till-en-flicka

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar