torsdag 13 oktober 2011

Störtregn i Guatemala

Nu har det regnat konstant i över 40 timmar. Ett oväder som fått ett helt land på knä.
Vi här i Panajachel där IMs kontor ligger slapp undan de värsta stormarna men det är numer inte möjligt att ta sig till eller från staden landsvägen.
Det här drabbar stora delar av landet varje år, jordskred och översvämningar. Många trodde att vi hade klarat oss undan i år eftersom vi närmar oss slutet på regnperioden men så blev inte fallet. Floden som rinner genom Panajachel ökar sakta men säkert, och det är främst hastigheten som gör skada, inte storleken.
Strömmen äter sig under husen på flodkanterna. Ett hus på motsatt sida där jag bor föll ned i floden i morse. Ett annat hus på min sida, några hundra meter härifrån föll senare på dagen. Ytterligare ett hus på andra sidan såg inte ut att kunna överleva natten.
Elledningarna är nu också under hot, då vattnet har nått några av elstolparna. Det fanns två vägar att ta sig ifrån huset till centrum, den ena vägen fanns där huset föll och där elstolparna står på tur. Den vägen finns inte mer. Den andra vägen håller nog sig kvar men det finns osäkerhet även där.
Det mojnade under kvällen och de flesta trodde det värsta hade passerat. För tillfället sitter jag i ett hotellrum på säker mark och hör regnet tillta med brutal styrka igen. Klockan är fem på morgonen och jag misstänker att det är fler än jag som vaknar upp och undrar om det ska bli lika ihärdigt som igår.  
All IMs personal är säkra och inget allvarligt har ännu drabbat våra partnerorganisationer. Nu håller vi tummarna att dagen som gryr inte blir lika vattentyngd som gårdagen.

Vid pennan för IM,  Micael Fagerberg


Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar