tisdag 17 april 2012

Medlemsresan, 5e o sista delen

Nu har vi kommit hem, ja, för ett tag sen faktiskt... Men som jag lovat så kommer här lite bilder från de sista dagarna. Vi spenderade den mesta tiden tillsammans med IMs partnerorganisation Anades i El Salvador.




Bageriet

6 kvinnor med Rosa i spetsen (som tittar in i kameran på bilden) har startat ett bageri. 2 dagar i veckan bakar de matiga piroger, muffins, gudomliga ananaskakor och massa annat gott som de sedan går runt i byarna och säljer. Men de gör mer än så.


De har nämligen först av Anades lärt sig om kvinnors rättigheter. De har lärt sig om kvinnans rätt till sin egen kropp och hur man undviker att smittas av farliga sjukdomar som tex HIV. När de säljer sina piroger och bakverk erbjuder de sig att dela med sig av sina kunskaper till de som är intresserade.

Rosa och hennes vänner på bageriet har skaffat sig kunskaper, ett arbete och lön. Men framförallt har de också engagerat flera kvinnor i byarna till att starta egna studiecirklar för att själva lära sig om kvinnors rättigheter och hur man driver eget företag!


Finca San Jorge
När du handlar kaffe i någon av IMs butiker så kommer kaffet från den här plantagen. Mats och Inger testade på kaffeplockaryrket själva.

Efter att bönorna har torkats och rensats ska de skalas o rostas:




... o sen packas:


Syftet med kaffeplantagen är främst att skaffa inkomster till Anades förskola inne i San Salvador, som vi också besökte. Här är det Margareta och Barbro som pratar med några av barnen i klassrummen.


Sen avslutade vi resan med en härlig bergsbestigning upp på ett berg med utsikt över nästan hela El Salvador.  



Alla kom välbehållna hem, friska, glada och trötta… :-)


Om ett år blir det en ny medlemsresa, troligtvis åker vi till Malawi då. Är då intresserad? Håll ögonen öppna efter information om den resan.




-- Vid pennan för IM,
Maria Söderborg,
Volontärsamordnare/informatör och reseledare för medlemsresan 2012.
/ Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar