lördag 24 april 2010

Årsmötet är öppnat.

IMs styrelseordförande Håkan E Wilhelmsson hälsade deltagarna välkomna till IMs 65:e årsmöte. 
Han kommenterade tre viktiga saker som hänt under 2009: nya stadgar, nytt medlemsbegrepp och  att IM övergått från att arbeta i många små projekt till att arbeta i program där vi tar ett helhetsgrepp på vår verksamhet i fält.


Agneta Simonsson, förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Uppsala hälsade oss alla välkomna till the grand old lady - Uppsala. Snabbt noterade hon att det var så många unga deltagare i årsmötet, något som både överraskade och gladde henne.
Hon tog också tillfället i akt att göra reklam för sin stad och hon berättade att målet tillsammans med invånarna är att göra Uppsala till en anständig stad att leva i  - för alla.


På grund av askmolnet har nästan inga från IMs fält lyckats ta sig till Sverige. Syamala Kadamuturur och Youdon Tsering tog sig från Delhi till Uppsala och IMs Erik Edling är deras tolk.


Dagens konferencierer är Björn Eriksson och Pernilla Carlsson.


Gunnel Axelsson Nycander från Hela Världen, Svenska Kyrkans utlandsarbete, inledningstalade och pratade om rättvis handel och bistånd. Ideella organisationer kan arbeta med handel på tre sätt enligt Nycander, att påverka de politiska ramarna, att skapa rättvisa handelsrelationer och att uppmärksamma problem i den vanliga handeln.


Klockan 14.15 inleddes årsmötesförhandlingarna. Lennart Prytz från Lund valdes till årsmötesordförande och Anne Nilsson valdes till sekreterare.


IMs pressekreterare Monica Brundin Danielsson intervjuade IMs generalsekreterare Bo Paulsson om det gångna året. Bo Paulsson pratade om några av 2009 års viktiga händelser, bland annat klimatarbetet, att IM lämnat över verksamheten i Irak till de lokala myndigheterna och audiensen hos His Holiness, Dalai Lama.

Nu fortsätter årsmötet med gruppdiskussioner om IMs framtida strategi samt om de motioner som kommit in till årsmötet.

Vid pennan  och bakom kameran för IM, / Monica Brundin Danielsson och Åsa Bengtsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar