torsdag 8 april 2010

Högtidligt överlämnande av Helena Center i Kurdistan

I går kom jag och Bo Paulsson, IMs generelsekreterare till Erbil i Kurdistan. I dag överlämnades Helena Center till de kurdiska myndigheterna.



På bilden syns Bo Paulsson, Dr Khalid Ali Abdullah director of the directorate of health in Erbil och the minister of health Mr Tahir Howram.



Bo Paulsson utanför Helena Center i Erbil.

IMs engagemang i Kurdistan startade 1991. Sommaren efter det första Gulfkriget. Den första insatsen gjordes på initiativ av Kurdiska föreningen i Lund och tillsammans med Rädda Barnen i Lund. Då handlade det om matdistribution till alla de kurdiska flyktingar som fanns i regionen. 1992 genomfördes ett nutritionsprojekt tillsammans med läkaren Helena Santesson och Unicef, det blev starten på det långa arbete med fokus på barn med funktionshinder som IM finansierat och medverkat till i Erbil. Och det blev grunden till det som i dag är Helena Center, ett rehabiliteringscenter för barn mellan 0 och 14 år med funktionshinder. Helena Center som det ser ut i dag stod klart 1996 och hittills har 20 000 barn fått vård och rehabilitering här. Arbetet har hela tiden utförts i samarbete med de lokala myndigheterna och det är också de som från och med tar över hela ansvaret för centrat.

Åter till dagens ceremoni. Bo Paulsson och jag anländer till Helena Center vid halv tio på förmiddagen och möts av en så stor folkmassa att vi blir helt häpna. Det är kostymklädda män, kvinnor i svart, barn och kvinnor och män i traditionella kurdiska kläder. Inne i det stora väntrummet har man satt fram stolar och soffor och talarstolen är på plats.


Bo Paulsson sa i sitt tal att tiden är kommen. Det är dags att lämna över men att IM kommer att fortsätta sin relation till Helena Center i syfte att stötta med erfarenhet och kompetens.
Under tiden står köer av människor med barn med funktionshinder utanför dörren till centrat. När ceremonin är slut får de komma in och verksamheten fortsätter.




Vid pennan för IM,

/ Monica Brundin Danielsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

1 kommentar: