söndag 25 april 2010

Don't eat macaroni *

Söndag. Uppsala visar sig från sin allra bästa solsida. Fyrisån strömmar utanför Norrlands nation. En efter en återvänder årsmötesdeltagarna. En del har varit i högmässa. Andra inte.
Först ut i dagens program är Karin Stenmar från DemCollective. Hon pratade om hållbart företagande. Och då menade hon HÅLLBART företag. Inte nästan hållbart. Eller lite hållbart. Hon och hennes kollegor vill gå hela vägen.
- Vi kunde inte hitta en bra textilfabrik så vi startade en egen.
DemCollecitve började som ett projektarbete under studietiden. I dag är det ett företag med 20 anställda. Fyra i Sverige och 16 på Sri Lanka.




För Karin Stenmar och DemCollective är vinst inte pengar. När några av de anställda kvinnorna i Sri Lanka öppnade egna bankkonton - tycker Karin att företaget gjort en vinst och hon är mycket kritisk till de lagstadgade minimilönerna. DemCollective betalar det tredubblar och kallar det levnadslön.
För henne är det viktigt att skapa bra arbetstillfällen där de bäst behövs. Det är därför textilfabriken finns i Sri Lanka, inte i Sverige.
demCollective tillverkar t-shirts, det var så det började, men i dag finns både jeans och andra kläder i sortimentet.
Kolla in deras hemsida och webbshop på http://www.demcollective.se/

I skrivande stund pågår ett antal seminarier i huset, bland annat om IM Fair Trade, Operaion Dagsverke och om Move It.

*Dem i Demcollective står för don't eat macaroni eftersom likheterna mellan snabbmatsindustrin och textilindustrin är jämförbara.

Vid pennan för IM, / Monica Brundin Danielsson och Åsa Bengtsson

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar