fredag 20 april 2012
Växjöträff med IMs insamlingsexperter
Under 2011 samlade det här gänget och deras grupper in över en kvarts miljon till IM och Världens barn. Representanter för IMs grupper i Växjö, Rottne, Kalmar och Oskarshamn träffades i lördags på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö, folkhögskolan är Kronobergsgruppens hemmaplan.
Ingegärd Elmdahl, Mari-Anne Pettersson och Katarina Söderberg från Rottnegruppen synar hantverk från Kronobergsgruppen.
Hur får man man då ihop en kvarts miljon? Grupperna anordnar loppisar, lotterier, säljer hantverk, får kyrkors kollekt att gå till IM och skramlar bössa, Tillsamman har grupperna ca 100 medlemmar där ungefär hälften är aktiva volontärer.
Brita-Stina Jonsson(Kronobergsgruppen) och Mari-Anne Pettersson (Rottnegruppen) diskuterar gruppernas styrkor och utmaningar.
Anledningen till träffen är få tillfälle att diskutera hur man ska kunna rekrytera nya medlemmar för att få ner den relativt höga medelåldern i grupperna. Under gruppsamtalen diskuterades gruppernas styrkor och utmaningar.
Några exempel som kom upp under grupparbetena:
Styrkor
Flitiga
Entusiastiska
Öppna för förändring
Gemensamt engagemang - vi brinner för IM
Vi har med oss IMs grundvärderingar
Vi är många så vi kan dela på arbetsuppgifterna
Vi har bra rykte
Vi har en bra gemenskap
Utmaningar
Hög medelålder - generationsväxling
Svårt att rekrytera nya medlemmar
Hur ska IM samla in pengar när vår generation är borta?
Förändringar gör att vi inte längre kan sälja IM Fair Trade-varor. Varorna är ett så bra sätt att berätta om vår verksamhet, hur ska vi göra nu?
fv: Ingegärd Elmdahl, Berit Hedman, Marianne Axelsson och Katarina Söderberg grupparbetar.
Tankar som kom upp under samtalen:
Vi måste vända oss mot en yngre publik med våra arrangemang för att nå "mellangenerationen". Det är svårt att direkt nå ungdomarna men når vi dem som är 40-60 så kan vi kanske sedan nå ungdomarna.
Vi har en stark gemenskap i grupperna - hur upplevs det när man kommer som ny?
Finns det utrymme för nya volontärers engagemang och idéer?
IMs medlemsresa kanske kan bli "läs och res". Grupperna kan under året göra studiecirklar om IMs-verksamhet i landet som är resmål får det årets medlemsresa. Resorna måste bli billigare så fler har möjlighet att åka, ett sätt kanske kan vara att ha resmål Moldavien då blir resan kortare och billigare.
fv: Märta Fredriksson, Ulla Svensson och Katarina Söderberg smider planer
Under pauserna smiddes planer, kaffe och mat är viktig bensin för att föra tankarna framåt.
Inspirerad och full med idéer är jag nu tillbaka på kontoret. Det är oerhört inspirerande att träffa våra volontärhjältar och huvudet sätts igång. Jag har en större förståelse för gruppernas styrkor och utmaningar.
En av utmaningarna ligger i att människor idag inte har lika mycket tid att lägga på volontärarbete. Känslan är också att många är engagerade i flera organisationer samtidigt och kanske inte lika lojala mot just bara en organisation.
Tillsammans med våra volontärer har vi börjat arbetet med att hitta framtidens modell för att rekrytera och engagera volontärer. Idéerna är många och arbetet går framåt, vi är långt ifrån färdiga men det blir en spännande resa och jag är säker på att vi hittar vår väg. Våra volontärers engagemang och kunskap leder oss.
Jag är säker på att när detta året är slut så har dessa grupper ännu en gång lyckats få in en kvarts miljon. Vi har mycket att lära av dessa insamlingsexperter och vår generations uppdrag är att svara på deras fråga: Hur ska IM samla in pengar när vår generation är borta? Upp till bevis.
Dick Svedenborn--Vid pennan för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilka fantastiska bilder!!!!
SvaraRadera