onsdag 30 mars 2011

30 mars 2011: 12 pojkar, 4 flickor

Oacceptabla siffror

Tillsammans med IMs partner Creccom(Creative Center for Community Mobilization) besökte vi idag en skola i Msondole. Här pågår ett GEBU-projekt. GEBU står för Girls Education Bursary Scheme, och syftar till att jämna ut de oacceptabla skillnaderna mellan pojkar och flickor när det gäller tillträde till gymnasieutbildning. En färsk baslinjestudie utförd av Creccom visar att i just det här området har 0 flickor klarat grundskolans slutexamina tillräckligt bra för att accepterats till de statliga internatskolorna på gymnasienivå. Idag sitter vi med under en lektionstimme för åttondeklassare, och på den svarta tavlan finns en ruta där de skriver in dagens närvaro: idag, 30 mars 2011 befinner sig 12 pojkar och fyra flickor i klassrummet. Oacceptabelt tycker de vuxna i byn, Creccom och IM.

Varför ser det ut så här? Den största orsaken är att flickor gifts bort vid tidig ålder. Men det går definitivt att ändra på. Creccom vet att man måste rikta in sig på de personer som har inflytande in barnens liv: byledare, lärare, rektorer och föräldrar, men man måste också stötta lärarna inom pedagogik för att höja kvaliteten på undervisningen. I byn som vi besöker spelar även mammaföreningarna en stor roll när det gäller att påverka föräldrar att inte gifta bort sina flickor utan istället uppmuntra dem att gå i skolan.

Antagning till gymnasiet baseras helt på elevernas betyg. För att uppmuntra till ökad närvaro i skolan lovar Creccom att bekosta ett visst antal flickors högre utbildning på internatskola om de blir antagna, och det är det som är the Bursary Scheme, som IM finansierar.

Idag fick vi lyssna på ett vittnesmål från en tonårstjej som hade vägrat att låta sig giftas bort. Mamman hade stått på sig varpå flickan vände sig till mammaföreningarna för stöd. Gång på gång besökte de senare flickans mamma för att påverka hennes attityd. Till slut gav sig mamman med sig och flickan går nu kvar i skolan.


-- Vid pennan för IM,

/Sara Fallström, handläggare för Afrika och Centralamerika

Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar