onsdag 30 mars 2011

Kwa kwe kwi, nga nge ngi


Boot camp för pedagoger

WILSA arbetar enligt en särskild metod för att kombinera läs- skriv- och räkneundervisning för vuxna med att höja deras medvetenhet om mänskliga rättigheter. Fem dagar i veckan hålls lektioner med hjälp av särskilt utbildade pedagoger. Idag besökte jag, Catherine och George från IM Malawi en sådan lektion i byn Mosiya Matewule i Mangochi-disktriktet. 40 kvinnor och tre män närvarade och temat för dagen var äktenskap med minderåriga. En av de två pedagogerna, Yusuf Sipole, började med att diskutera varför man uppmuntrar flickor att gifta sig tidig, vad det kan leda till och vad det har för koppling till hiv/aids. Efter att ha skrivit upp orden ”äktenskap med minderåriga” på den svarta tavlan (kukwatiwa ndi kukwatira msanga) övergick Yusuf till att låta deltagarna öva på att uttala kombinationerna ’kwa’ och ’nga’ som återkommer i många ord på chichewa, deras modersmål. På det här sättet skall deltagarna lära sig att läsa och skriva med rättighetstermer som underlag. Lite mer klös än mor ror, far är rar skulle man kunna säga.


Apropå klös så berättade Seodi White, som leder WILSA, att den tre veckor långa utbildning som pedagogerna får, har förvandlat många från blyga, osäkra personer som man aldrig skulle kunna föreställa sig stå framför en stor grupp människor, till någon som med kraft och engagemang föreläser om flickors rätt till utbildning och att välja sin egen partner. Kandidaterna utsätts för tuffa krav under utbildningen och stärks av motgångarna. ”Det måste ju vara lite DRAG i pedagogerna om man skall engagera människor i dessa frågor!” sade Seodi.


En oförutsedd effekt av lektioner som den i Mosiya Matewule ser ut att bli att många yngre människor inspireras av pedagogerna och ser upp till dem. De vet att man bara kan bli pedagog om man har gått ett visst antal år i skolan, vilket fungerar som ett incitament att fortsätta och försöka få bra betyg.


-- Vid pennan för IM,
/Sara Fallström, handläggare för Afrika och Centralamerika

 Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar