torsdag 5 maj 2011

Replik på DN: Dalai lama som militant diktator...

DNs krönikör Dilsa Demirbag Sten skriver idag om Dalai lama och IM i krönikan "Förtryck bakom from frontfigur".

Vi har redan bemött en del kritik av IM och Dalai lama i Kristianstadbladet ("Välgörenhet med förhinder" och IMs svar "Vi är inte naiva" eller i dess längre form här på bloggen "Dalai lama, aborter, homosexualitet och tsunamin").

Temat är delvis samma igen, Dalai lama är emot homosexualitet, men Dilsa Demirbag Sten går längre och hävdar att han är en diktator, att han står för homofobi och kvinnoförtryck.

Återigen tycker jag nog det är konstigt att en skribent för DN, ännu en gång, ger sig på Dalai lama när de vid flera tillfällen avböjde inbjudningar av IM för att träffa honom när han var här. Då kunde de ha frågat och fått svar istället för att fara med direkta felaktigheter. De kom inte till någon pressträff eller intervju.

Eftersom Demirbag Sten ifrågasätter Dalai lamas humanism och namnger IM så svarar vi väl, igen, då.

Och låt oss göra det så tydligt som möjligt i några punkter.

1. Kändisar på kö.

Demirbag Sten säger att Dalai lama även i Sverige hade kändisar som stod på kö för att frottera sig med den fromme munken. Vem då? IM bjöd in Lars Winnerbäck, Johan Wester och Mark Levengood. Inga stod i kö. Det skulle väl varken fria eller fälla Dalai lamas humanism i så fall, men ändå. IM stod för kändisarna den här gången.

2. Oemotsagd? Obefläckad?

Dalai lama har ett obefläckat rykte som sann humanist säger Demirbag Sten. Nej, för i varje land han kommer till finns alltid ett antal media som trycker på de kritiska knapparna a) aborter b) homosexualitet c) tsunamioffren. Med vissa variationer. Så jag skulle nog ändå säga att han får en hel del smuts på sin mantel genom den typen av kritik som DN och andra på bästa plats artikulerat, helt oemotsagda.

En liten passus. Tibetaner i exil har länge hävdat att dessa ämnen lyfts upp som kritiska punkter och spridits över världen av en viral kinesisk propagandakampanj. Att Kina sprider så mycket skit och kritik om Dalai lama de kan råder det inget tvivel om, men makt över västerländska media har de nog inte. Jag brukar säga det, men tibetaner svarar då att de inte förstår varför han kritiseras för saker han i princip aldrig talar om. Jag har talat med flera tibetanska kollegor senaste dagarna. Inga av dem har någonsin hört Dalai lama hålla ett tal eller skriva en text där han fördömer aborter eller homosexulaitet. De har aldrig hört honom tala om det alls.

3. Homosexualitet.

Demirbag Sten skriver:

"Enligt Dalai lama är homosexualitet något som ska undvikas och definitivt är uteslutet för de buddistiska munkarna. Det första man undrar är förstås hur vanlig homosexualitet är i de fromma klostren. Visserligen finns det också tibetanska nunnor, men deras plikt är att serva munkarna. Kvinnor är ett slags pigor åt de heliga männen och de får absolut inte vidröra dem."

Det blir lite snurrigt här. Homosexualitet skall undvikas av munkar, liksom all sexualitet. De lever i celibat. Jag har samtalat med tibetanska munkar om homosexualitet. Det är försigkommer i klostren, förstås. Man låser in ett gäng män utan kvinnor på isolerade platser. Självklart finns homosexualitet. Kvinnor finns inte där. Nunnor som ett slags pigor? Nunnor bor i nunnekloster separerade från munkkloster. Pigor åt de heliga männen, det låter verkligen som kinesisk propaganda. Reglerna är likadana för nunnor som munkar. Ha inte sex med varandra. Eller nån alls för den delen.

För övrigt berättar munkar för mig att sex försigkommer mellan munkar, att man får en reprimand för det anses vara fel, en synd, för det är sex. Man får någon typ av botgöring men får stanna i klostret. Men, och det här är intressant i sammanhanget, sex med kvinnor bestraffas mycket hårdare, då får man lämna klostret.

Vilket då tyder på att tibetansk buddhism är mer tillåtande mot homosexualitet än heterosexualitet eller?

Nej. Men snurrigt blir det. Sexualitet ingår inte i celibatet punkt slut.

Jag har inga som helst tvivel om att det är tufft att leva som homosexuell i Indien, eller för den delen Tibet. Att man håller det för sig själv. Att det sociala trycket är hårt. Men det är inte förbjudet, diskriminering inte stadfäst, och våldsbrott eller förföljelser inte någonstans rapporterade i det tibetanska exilsamhället.

Som jag skrev i förra blogginlägget i ämnet - Dalai lama accepterar inte diskriminering mot homosexuella och försvarar homosexuellas rättigheter, så man får vara lite mer nyanserad om man skall ge sig in i en, förvisso, viktig diskussion om tolerans inom buddhismen och de andra världsreligionerna.

4. Västerländsk finansiering.

Nästa punkt är sannerligen intressant. Demirbag Sten skriver " En stor del av den homofoba och kvinnoförtryckande religiösa verksam­heten i Tibet finansieras av västerlänningar". Vet inte vad kvinnoförtrycket består i, men låt gå att munkar lever i munkkloster och där får inte kvinnor bo.

Det intressanta är att västerlänningar påstås betala och därmed indirekt ha inflytande över tibetanska kloster. Kinas kontroll över de tibetanska klostren är rigorös. De är livrädda för inflytande utifrån. Kanske har något kloster band till utlandet som accepteras som väl statligt kontrollerad pengaöverföring, men isåfall är det undantag. Ganden, Sera, Drepung, Tashilunpo - där finns knappast några rika västerlänningar i bakgrunden. Men är det så skulle jag, tillsammans med andra Tibetanalytiker i världen, verkligen vilja veta mer.

5. Diktator? Militant?

Inte ens Kina har anklagat Dalai lama för att stå för diktatur eller vara militant. Han står för en bergsfast ickevåldsprincip och han har försökt demokratisera sin exilregering och sitt ämbete i över 40 år. Och är det något alla frågade honom om vid hans besök i Sverige så var det hans beslut att lämna ifrån sig sin politiska makt. Hans parlament vill inte ha den, han tänker tvinga dem. För han tror på folkstyre mer än folket han styr gör.

Inte definitionen av en diktator väl?!

Nej, gärna debatt och problematiserande men isåfall på vettig - vettigare - grund. Det här var mest fel.

/ Erik Törner, Tibetexpert IM.




--Vid pennan för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar