onsdag 9 december 2009

Framtidstro i Zimbabwe

Jag skrev på bloggen igår kväll men det var då inte möjligt att sända på elsituatuationen. Det har blivit sämre igen säger IMs medarbetare, fler och fler el avbrott. Nu kommer mitt inlägg idag stället.

Idag jag varit på en festlig invigning av klubbhuset i Nyanga, ett av de 7 distrikt vi arbetar inom i Manicaland. Vi arbetar på liknande sätt i alla 7 distrikten med program för utbildning, förebyggande hälsa, social arbete och inkomstgenererande projekt. Idag fick jag förrätta invigningen av det hus vi varit med om att bygga för i första hand de inkomstgenererande projekten.


Det var massor av folk, säkert uppemot 300 personer. Där fanns en parlamentsledamot, lokala ledare och kommunvalda representanter. Där fanns alla de volontärer som tar hand om barnen på olika sätt. Och där fanns barnen. Barnen för vilka vi arbetar. Otroligt att se deras entusiasm och glädje.
Jag önskar jag kunde förmedla den känsla jag upplevde då barnen gav sina berättelser om vad IM och volontärerna i byn betyder för dem. De känns överväldigande att höra barnen, dessa som mist båda sina föräldrar. Här får vi bevis på att vi verkligen är med om att göra skillnad.

I Nyanga har nyligen en lokal styrelse etablerats. Meningen är att den på sikt ska kunna ta över ansvaret och beslutsfattandet för verksamheterna i Nyanga. Det var imponerande att höra hur en representant från den nybildade styrelsen talade om vad de vill göra och hur de tänker att de ska agera då IM lämnat. Här har vi kommit långt i ett land där stora svårigheter råder på det nationella planet.
Försöket med lokal styrelse i Nyanga drivs som ett pilotprojekt. Vi har samma upplägg i ett ytterligare distrikt i Honde Valley.


Albert Makanza, IMs platschef i Zimbabwe, ser stora möjligheter i att försöken med lokala styrelser kommer att leda till fullt ägarskap av program och projekt. I den lokala styrelsen för Nyagna sitter flera personer som är födda och har gått i skolan i Nyagna men som sen lämnat för att skaffa sig högre utbildning och arbete, främst i Harare. Deras intresse för att stödja utvecklingen i sin hemby går inte att ta miste på. Jag ser det som en garant för att målsättningen med lokal styrelse har goda förutsättningar att lyckas.

Invigningen innefattade också en skola i Nyanga där vi renoverat mycket nedslitna lokaler. De små gluggarna till förnter var nu ersatta med fönster som släpper in ordenligt med ljus. De nedslitna golven där cementen tidigare var delvis helt borta, var ny ersatta med släta fina cementgolv. Och alltihopa var färgsatt med vitt och grönt. Klart IMemskt.

De hela avslutades med att alla som varit med om invigningarna bjöds på mat. En imponerande logistik gjorde att alla fick inom rimlig tid och såg ut att njuta gott av det hela.

Bo Paulsson
Vid pennan för IM,

/

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar