fredag 11 december 2009

IM stärker sin ställning i Malawi

Dagen började med ett besök hos MUSCCO, en organisation som samordnar 70 kooperativ som arbetar med mikrokrediter i de flesta av landets distrikt. I Malawi älskar man förkortningar och alla svänger sig vant vid dem. Jag försöker hänga med vilket inte alltid är lätt. MUSCCO står för Malawi Union of Savings and Credit Cooperatives. Vi får höra att förutsättningen för att få vara med och ta lån är att man själv har en insats på minst 15 kronor. Det är det många som inte har, särkilt många kvinnor. Man får låna max 5 gånger sin insats.


Vi besöker också ett av kooperativ en och deras bank och får en inblick i hur de arbetar. De flesta får lån för jordbruksprojekt. I år har det varit svårt att betala tillbaka inom de 10 månader man har på sig då priserna på marknaden varit för låga. Jag får uppfattningen att det finns mycket engagemang och kompetens hos dem vi pratar med och de är bekymrade för att så många ställs utanför möjligheten att delta då de saknar medel till insatsen. Vi kommer att, 2010, stödja ett av de kooperativ som finns under MUSCCO.

Under eftermiddagen har vi haft storsamling på vårt kontor. Våra anställda Alexandra och Peter Tolstoy hade bjudit in en rad andra NGOs, andra aktörer och partners, båda nya och potentiella. Det blev en givande stund då många kom och jag fick tillfälle att berätta om vilka vi är och Alexandra om vad vår nya policy för Malawi innebär. Ett viktigt tillfälle att göra oss mer kända och hitta möjligheter till samverkan. Där var representanter från viktiga aktörer som Oxfam, DFID, EU, Världsbanken, Norska Ambassaden, UNICEF med fler. Jag klippte band och förkunnade vårt nya kontor invigt.

Bo Paulsson
Vid pennan för IM,

/

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar