onsdag 9 december 2009

Stora frågetecken om utvecklingen i Zimbabwe

Besöket i Zimbabwe avslutades med ett möte med svenske ambassadören Sten Rylander. Ambassadören är en stor Afrikakännare och har de senaste 4 åren arbetat i Zimbabwe. Han säger att det politiska läget är mycket känsligt och kan gå åt båda hållen. Vissa tecken tyder på att utvecklingen 2010 kommer att bli mer positiv, bl a har betydande satsningar gjorts på utbildningssektorn i den budget som just lagts fram. Tillgången på lärare är tämligen god då utbildning av lärare fortsatt under hela den turbulenta perioden. Många utbildade har lämnat landet, däribland många lärare men nya har utbildats. Det stora problemet är tillgången på läromedel och upprutning av skolor och det tar nu alltså regeringen tag i.
Å andra sida pågår en diskussion mellan ZANU-PF och MDC i ett antal frågor som måste lösas för att ett fortsatt samarbete ska kunna ske. Tidsfristen för att komma fram till lösningar har precis gått ut och nu i helgen har ZANU-PF en extra kongress. MDC hotar med att lämna regeringen om de frågor man nu diskuterar inte får någon för dem godtagbar lösning.
Ambassadören berättar också att Mugabe kommer att åka till klimatkonferensen i nästa vecka och har med sig en delegation om hela 75 man. Övergreppen på det egna folket fortsätter alltså.
I allt det som sker på det nationella politiska planet är det desto mer beundransvärt hur vår egen personal arbetar och bidrar till utveckling i de 7 distrikten i Manicaland. Mina genomgångar med personalen och de olika programmen vittnar om framåtanda som man inte tror kan finnas då landet leds som det gör. Det är inget fel på initiativförmågan och de goda förslagen till vidare utveckling. Det ska verkligen bli intressant att följa arbete och se hur det fortskrider. Med så hängiven personal har de alla förutsättningar att bidra till utveckling i de ”wards” vi arbetar. Väl förankrade i de lokala strukturerna blir våra insatser en stark kontrast till vad som sker på det nationella planet.

Bo Paulsson

Vid pennan för IM,

/

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar