söndag 13 december 2009

Starka kvinnor i Malawi

Jag är nu tillbaka i Lilongwe efter att ha besök ett projekt söderut i Mangochi. Vi har åkt genom ett mycket vackert landskap, grönt och mycket bördigt. Regnen här har varit bra och de flesta åkerlappar är sådda, många med tobaksplantor. Jordbruksmetoderna är nästan helt baserade på mankraft eller snarare kvinnokraft. Under de sammanlagt 50 mil vi kört har jag bara sett en enda traktor. Här brukar man jorden med hacka. Åkerlapparna är små och ligger oftast tätt intill bebyggelsen som nästan uteslutande består av enkla hyddor eller små tegelbyggnader. Malawi är ett mycket fattigt land och det uppenbart.


Vi besöker WLSA som står för Women and Law of Southern Africa. En organisation som finns i flera länder i södra Afrika och som arbetar för kvinnors rättigheter. I Mangochi möter vi Seodi V-R White, en mycket karismatisk jurist som nu ägnar sitt liv åt att upplysa kvinnor om deras rättigheter. Hon tar oss med till en by långt uppe i bergen där WLSA driver utbildning och upplysning för illitterata kvinnor.

Det är mycket intressant att höra Seodi berätta om projektet som går ut på att lära vuxna kvinnor att läsa och göra det genom att använda texter som beskriver deras rättigheter. Kursen som är på 9 månader pågår fyra dagar i veckan varje eftermiddag. Här får kvinnorna bl a lupplysningar om att kan motsätta sig ”property grapping”, vilket innebär att mannens släktingar gör anspråk på hem och ägodelar om mannen dör.

Vi får möta en entusiastisk grupp kvinnor som tävlar om att få visa hur de kan skriva på tavlan och läsa högt ur en skrift som handlar om Hiv och Aids. Jag jämför med då man besökt barn i första klass i skolan i Sverige. De vill också så gärna visa vad de lärt sig. Här är det vuxna kvinnor som nu fått chansen och som ogenerat visar sin nyvunna kunskap. Att deras självförtroende stärkts råder det ingen tvekan om och det är sällan man möter en så medveten grupp kvinnor långt ute på den afrikanska landsbygden.

Nu återstår diskussioner om vad IM ska stödja inom den nya strategin för Malawi. De diskussionerna kommer att föras här och hemma i Lund. Resultatet kommer att finnas i framtida verksamhetsplaner.

Här slutar mitt bloggande för denna resa. Hoppas du som läst fått en inblick i vad IM gör och har planer på att göra i Zimbabwe och Malawi.

Bo Paulsson
Vid pennan för IM,

/

Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar