måndag 9 november 2009

IM Fair Trade i Delhi, Mesh

Resan började sådär... en magbacill drabbade i veckan flera av oss som jobbar på IM Fair Trade, och varken Elin och Jolán var på topp när vi möttes på Kastrup på lördag eftermiddag. Kass i kistan innan man ens kommit fram till Indien - hur ser det ut?! Magontet och illamåendet la sig dock efter hand, och efter en hutt whiskey och lite cola på Heathrow fick vi lite bättre färg på kinderna.

Vi kom fram till Delhi kl 10:40 på söndagen, och möttes på flygplatsen av en medarbetare från Mesh, som körde oss till vårt hotell Namgyal Kyistal nära Defence Colony. Väl där tog vi en välbehövlig dusch och vilade en stund innan Karin kom och tog oss med på en kaffe. Vi pratade igenom vårt program och sorterade tankarna inför veckan. Sen försökte vi sova ikapp, men lyckades ganska dåligt båda två. (Erm.. Söndagens nattprogram på och kring hotellet förutom trafiken.. en gång i timmen visslar kvartersvakten att allt är lugnt, kl 3 börjar kvarterets hundar bråka, kl 5 städas lobbyn mellan våra rum och kl 6 ger Elin upp och går upp och duschar... kl 07:30 ses vi för frukost inne hos Jolan, som är den som vaktar väskan med vår magsnälla proviant.. :)

Måndagen kl 8:30 blev vi hämtade av samma gulliga chaufför, och kördes till Meshs designstudio, där vi hade en heldag med Jackie, Matthew, Rishikes, Shamala och två medarbetare från Faridabad-kolonin som hade förberett en fullmatad utställning och en otroligt genomarbetad katalog med varor från alla projekt som Mesh samarbetar med, sorterade efter varugrupp. Jackie berättade sin planering för våra båda dagar, där vi först kollar igenom katalogen dag ett, och dag två ska ägnas åt diskussioner kring märkning, förpackning, barnsäkerhet mm. Efter detta ska Jackie och Jolan äntligen få en liten stund att prata igenom IM Fair Trades och Meshs planer och strategier för framtiden, medan Elin, Rishikes och Shamala ska skissa på produktidéer.

Mesh bjöd på lunch och vi passade på att dela ut presenterna vi haft med oss från Sverige.
Kl 18 hade vi hunnit igenom hela katalogen, och lastade med lite varuprover, utskriven prislista och en kopia av katalogen på ett USB skjutsades vi tillbaka till hotellet igen.

Under presentationen kom flera viktiga frågor upp från båda sidor. Vi pratade bland annat om kvalitetskontroll och den görs dels av producenterna själva och av Mesh. Mesh har upprättat en checklista för producenterna med vilka kvalitetskrav som måste ställas på olika varor.

Mesh har blivit medlem i WFTO (World Fair Trade Organization) och befinner sig på samma stadium som IM, dvs jobbar med självutvärdering och kontroll, och ännu inte rätt att använda WFTO's logga. Mesh är också medlem i det indiska fair trade-nätverket Fair Trade Forum. Matthew har fått ansvaret att vara intern och extern kommunikatör i fair trade-frågor, och ägnar sig just nu att utbilda sig själv och grupperna i fair trade-principerna, och hur sätter upp mål enligt kriterierna, som ska följas upp om sex månader. De ska hjälpa hantverkarna att få större delaktighet i arbetet och sina rättigheter, och även lära sig att implementera det de lär sig även utanför arbetsplatsen.

Frågan om barnsäkerhet kom upp redan under dag ett, och Jackie berättade att de just avslutat en workshop om barnsäkerhet. Sedan i år har Mesh försett alla sina leksaker med CE-märkning, och det är många kunder som undrat om är på grund av färgen. Färgen är testad i både Indien och Sverige, och för att ge bättre information till våra kunder bestämdes att samma etikett som tagits fram till Sipa "Ej lämplig till barn under 3 år, innehåller smådelar", kommer att klistras på Meshs leksaker också. Etiketterna skickas från Sverige till Mesh.

Vi efterfrågade materialförteckning och tvättråd på alla varor, vilket ska finnas med på alla beställda varor i framtiden. Tillsammans kom vi fram till att Mesh på varje faktura efter varje vara ska skriva storlek, materialförteckning och pris. Alla smyckesmetaller ska testas och förses med certifikat att de är nickelfria.

På vägen hem i bilen kom frågan om en rickshaw till IM upp, och Jolan och Jackie kom överens om att Mesh ska hjälpa oss med inköp och frakt av vrålåket, som ska pyntas från topp till tå för att marknadsföra IM Fair Trade!

Efter lite vila gick vi en runda runt Defence Colony och satte oss för att sammanfatta våra intryck, och snart är det dags för ett nytt sovförsök, med hopp om större framgång denna natt!

Nåväl! Namaskar från Delhi för i afton!

/Elin o Jolán

1 kommentar:

  1. Det låter som om ni kommer fram till intressanta slutsatser. Grattis till Mesh som blivit antagna i WFTO! Bra att de tar IM texten till leksakerna! Kör på! Ni gör det utmärkt!
    Ann

    SvaraRadera