torsdag 8 juli 2010

Det blir bara bättre och bättre här i Almedalen

Det är galet roligt att driva kampanj i Almedalen. Särskilt när den uppmärksammas så som vår. I går pratade biståndsminister Gunilla Carlsson om kampanjen under ett tiominutersanförande. I dag tog vänstern upp frågan om informationsanslaget i en debatt om millenniemålen där också Gunilla Carlsson var med. Hennes schema är helt tokigt hektiskt. Det är nästan så att jag tycker synd om henne.

I dag skriver också Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida om kampanjen.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/kampanj-medelst-sjalvmal_4966891.svd
Hon tycker förstås att vi är korkade. Att vi borde ha tagit tillfället i akt att informera om något när vi nu gör oss så mycket besvär och trycker upp affischer och allt. Och se Sanna, det är precis det vi gör.
Vi informerar om att regeringen minskar våra möjligheter att informera om svenskt bistånd. Vi berättar att givarna och skattebetalarna i framtiden kan vänta sig mindre resultatåterkoppling (Gunilla Carlssons favoritord) i form av vittnesmål från fält, att de kan se fram emot mindre debatt om svenskt bistånd och färre röster i den debatten.
Vi tycker nämligen att det är de som är demokratiskt valda som ska värna demokratin, och för oss handlar det om just det - demokrati. Sen är det så att Sanna Rayman fått en del annat om bakfoten. Vi använder inte informationsanslaget till att ragga medlemmar. Det får vi inte. Det finns regler för hur anslaget får användas så klart, och det handlar inte om medlemsraggning.
Slutklämmen är också ganska rolig, "papper är faktiskt inte det enda sättet att informera" skriver Sanna Rayman i, just det, papperstidningen. Vi å andra sidan bloggar, facebookar, twittrar och kör information via vår hemsida och är hur moderna som helst.

Nåja. Jag lämnar Sanna Rayman. Innerst inne är jag glad över uppmärksamheten. Glad över att just vår kampanj når igenom det kompakta Almedalsbruset. Glad över att jag i dag fick tillfälle att trycka ett kampanjvykort och ett visitikort i näven på Carl Bildt. Han är fascinerande den karlen, har sett likadan ut i 30 år. Intressant fenomen. Först såg han gammal ut när han var ung och nu när han närmar sig pensionsåldern ser han hur ung ut som helst.

Utrikesminister Carl Bildt läste kampanjvykortet som han fick av
 IMs pressekreterare Monica Brundin Danielsson.

I dag var vi nästan hela gänget på debatten om millenniemålen som arrangerades av Sida och UNDP. Jag och Jenny var inne och lyssnade och John, Annika och Linda stod utanför och raggade underskrifter på kampanajen.


Nordeas analyschef Sasja Beslik som också deltog i debatten skriver under på kampanjen.


Linda smörgåsflicka.

Vad ska jag mer säga om debatten. Har man hört en har man hört alla - kanske. I ena ringhörnan Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg, Rädda Barnens dito Elisabeth Dahlin och Nordeas analyschef Sasja Beslik. I politikerhörnan biståndsminister Gunilla Carlsson och vänsterns talesman i biståndsfrågor Hans Linde. Så många frågor och så få svar. Gunilla Carlsson svarar överhuvudtaget inte på en enda fråga. Däremot upprepar hon sina mantran transparans, öppenhet och resultatredovisning. Hon pratar om att öppna upp det svenska biståndet och med det menar hon att låta andra aktörer, läs företag, sköta biståndet.  Det är ett paradigmskifte på gång.
Hans Linde kontrar med att allt ska bli bättre så snart de röd-gröna vinner valet och att dagens urholkning av biståndet är det största hotet mot kvalitén. Vi får väl se hur det blir i verkligheten.

Jag blir mest ledsen över något som Bo Forsberg tar upp, nämligen det faktum att Sverige fördubblat sin vapenexport sedan 2003 och att vi nu finns med bland de tio största vapenexporterande länderna i världen. Det är beklämmande. Det är också beklämmande att för varje biståndskrona som lämnar Sverige lämnar samtidigt tio skatteflyktiga kronor.

Läsa mer om millenniemålen http://www.millenniemalen.nu/

Vid pennan och bakom kameran för IM, / Monica Brundin Danielsson
Bilden på undertecknad och Carl Bildt togs av Jenny Oskarsson

Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar