torsdag 15 juli 2010

Tystnaden efter Almedalen


Jag är hemma i Lund. Jenny är tillbaka på kontoret i Malmö. Volontärerna har åkt var och en till sitt. Det är tomt. Efter att ha levt med Almedalen sen i vintras, först som ett projekt, som en plan och sen mitt i den under åtta intensiva dagar, känner jag saknad. Almedalskampanjen, samarbetet med de andra organisationerna, med projektgruppen och volontärerna har varit stimulerande, utmanande, roligt.
Aldrig kunde vi tänka oss den respons vi fått. Att biståndsminister Gunilla Carlsson skulle nämna oss i ett anförande, att Sanna Rayman skulle skriva om oss på ledarplats
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/kampanj-medelst-sjalvmal_4966891.svd
att flera kända politiker skulle skriva under våra krav, att så många skulle sy IM Fair Trade-väskor. Att fem tidningar skulle publicera vår debattartikel.
De sista dagarna i Visby gick jag runt med ett leende på läpparna. Njöt över att se "våra" väskor hänga runt på stan. Njöt över att vi lyckats samla krafterna. Att vi nått ut. Och in.



Förresten skrev vi ett svar på Sanna Raymans text om oss. Svenska Dagbladet publicerade inte den så den kommer här istället.

Tack Sanna för att du uppmärksammar och skriver om vår kampanj i Almedalen SvD 8/7! Det betyder att vi nått fram i det enormt kompakta Almedalsbruset. Härligt! Tyvärr stämmer inte det du skriver. Med vår kampanj vill vi illustrera vad som sker när vi inte längre har möjlighet att föra debatt om biståndsfrågor. Det riskerar att bli tomt och tyst. Dessutom kommer färre röster att höras. De stora organisationerna klarar sig alltid. Men de små. De blir tysta.

Informationsanslaget används för att bilda opinion, föra debatt och sprida kunskap kring, bistånd, mänskliga rättigheter och demokrati . Inte till att ragga medlemmar så som du skriver. Vi använder informationsanslaget från Sida för att informera i Sverige om hur människor lever i syd, och det vill vi fortsätta göra. Vi vill föra debatt, informera och sprida kunskap, för att klara det behöver vi resurser och vi menar att de som är demokratiskt valda också ska värna demokratin och mångfalden i det offentliga samtalet.


Kampanjorganisationerna genom Monica Brundin Danielsson, pressekreterare IM

Den 19 augusti lämnar vi över de underskrivna kampanjvykorten till statssekreterare Joakim Stymne på UD.

Vid pennan och bakom kameran för IM, / Monica Brundin Danielsson

Mer om IMs verksamhet på http://www.manniskohjalp.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar