fredag 9 juli 2010

Fågelholkar och kulturkrockar

Idag har jag målat informationstavlor här i Vrsac, tillsammans med Emmie, en av våra svenska volontärer och tre rumänska ungdomar. Gruppen har efter några dagar här funnit varandra och går och sjunger och pratar och skojar, trots att alla inte är jättehemma på det engelska språket.

Igår åkte jag runt med Mile, skogsarbetaren från Serbien, svenska Oscar och Alex och Zeco från Rumänien respektive Bosnien i en till synes skraltig Lada med släp, men som gjorde oväntat bra ifrån sig i terrängen som var så långt ifrån en väg man kan komma. Tillsammans satte vi upp fågelholkar i noggrant utvalda träd. Eller rättare sagt; Mile satte upp holkarna, smidigt klättrar han i träden, utan säkerhetslina, holkarna ska sitta på minst 10 meters höjd och fästas med spik och ståltråd. Vi andra hjälpte till att hissa upp holken till Mile i ett rep när han väl klättrat upp, fyllde holkarna med halm och bar stegar och annan utrustning vi behövde. Det var kul att se mer av omgivningarna vilket vi kunde med hjälp av bilen, än när vi plockat skräp och gått till fots.

Det blir lite kulturkrockar ibland, särskilt när det kommer till vad tjejer ska eller inte ska göra och vad som anses som "killgöra". Vi tjejer blir ofta hindrade från att göra saker som innebär kroppsarbete som att gräva, hacka, reparera eller bara bära saker. Det är frustrerande, kanske särskilt för oss svenskar, och när vi säger ifrån har det varierande resultat. I vilket fall som helst är det lärorikt att inse hur olika vi ser på saker och ting.

Ikväll ska vi svenskar presentera Sverige för de andra. Vi har lagt upp vår presentation i form av ett quiz som innehåller allt möjligt om Sverige vad gäller geografi, traditioner, svensk musik, kända svenskar och svensk natur. Imorgon har vi "vilodag" och ska få se mer av sevärdheterna här i och runt Vrsac. På återhörande!

Josefin Daleskog--Vid pennan för IM,/ Mer om IMs verksamhet på www.manniskohjalp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar